Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

WHO hotar företag som säljer kraftfullt malariamedel

Publicerad: 20 januari 2006, 10:13

Läkemedelsföretagen måste sluta sälja en viss form av malariamedel, annars kommer deras övriga försäljning att stoppas. Hotet kommer från chefen för WHO:s malariaprogram.


Han är allvarligt oroad över den snabba spridning som det nya medlet fått - vilket ökar risken för resistens.

Det gäller läkemedlet artemisinin, som ursprungligen är en kinesisk örtmedicin. Enligt Arata Kochi, chef för WHO:s malariaavdelning, är preparatet nästan 95-procentigt effektivt mot malaria om det kombineras med andra malariamedel. Enligt New York Times ökar en sådan cocktail av läkemedel preparatets effektivitet, samtidigt som risken för resistens minskar.

Men åtminstone 18 läkemedelsföretag tillverkar också ett malariamedel där artemisinin ingår som enda aktiva substans. Sådana preparat riskerar att snabbt leda till resistenta malariastammar.

Dessa läkemedel går ofta att köpa i småaffärer i länder där malaria är vanligt förekommande - och patienterna köper dem när de har feber, utan att ha ett recept eller ha fått en säker malariadiagnos.

Enligt New York Times anser Arata Kochi att detta snabbt kan leda till att artemisinin förlorar sin effekt mot malaria, en sjukdom som dödar över en miljon människor varje år.

- Vi har inte råd att förlora artemisinin. Om vi gör det kommer det att ta minst tio år innan en så bra medicin upptäcks, förklarar han för tidningen.

Nu hotar han med att offentliggöra listan över de företag som fortfarande tillverkar preparat som enbart innehåller artemisinin och att se till att deras försäljning av andra preparat stoppas. Bland annat hotar WHO att sluta med att rekommendera deras läkemedel mot aids och också med att försöka förmå till exempel Världsbanken att sluta köpa dem.

Företaget Sanofi-Aventis, som är ett av de läkemedelsbolag som kritiserats, förklarar nu att det kommer att dra tillbaka sitt gamla preparat med enbart artemisinin. Andra företag hävdar dock att det finns en efterfrågan i framför allt afrikanska länder och det är läkarna som bör få bestämma vilka preparat som ska skrivas ut.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev