Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Zytiga bromsade prostatacancer i tidigare skede

Publicerad: 11 december 2012, 11:28

Det omdiskuterade läkemedlet Zytiga (abirateron) minskade tillväxten av spridd prostatacancer hos patienter som inte fått cellgift. Någon säker överlevnadsfördel kunde dock inte ses, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Det är tidigare visat att Zytiga förlänger överlevnaden med i snitt nästan fem månader hos patienter med prostatacancer som slutat svara på konventionell hormonbehandling och cellgiftet docetaxel.

I Sverige har dock Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket nekat läkemedlet subvention då månadskostnaden på 30 500 kronor ansågs för hög.

Nu publiceras en studie som visar att Zytiga också har en plats i behandlingen före cellgift används.

– Det här är spännande data. Zytiga är ett skonsamt läkemedel och om det var tillgängligt i den här sjukdomsfasen skulle det sannolikt bli en standardbehandling, säger Jan-Erik Damber, professor och överläkare vid urologiska kliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Ett internationellt forskarlag lottade 1 088 patienter som slutat svara på vanlig hormonbehandling till att få Zytiga och kortisonläkemedlet prednisolon eller placebo och prednisolon.

Studien avbröts enligt förutbestämda kriterier efter att 333 patienter hade dött, vilket inträffade efter i snitt 22 månaders uppföljning. Då var den progressionsfria överlevnaden, det vill säga mediantiden till att tumören blivit större, 16,5 månader i gruppen som fått Zytiga, jämfört med 8,3 månader i kontrollgruppen.

Vidare var risken att ha dött 25 procent lägre bland dem som fått Zytiga jämfört med i kontrollgruppen. Skillnaden var dock inte statistisk säkerställd enligt det kriterium på så kallad trestjärnig signifikans som forskarna satt upp innan studien startade.

– Effekten på den progressionsfria överlevnaden är den bästa hittills som visats av något läkemedel  i den här patientgruppen. Även effekten på total överlevnad är tydlig, men den är svårare att säkerställa, bland annat eftersom många patienter i kontrollgruppen övergår till Zytiga då deras sjukdom försämras, säger Jan-Erik Damber, som själv deltagit i studien som prövare.

I dagsläget är cellgiftet docetaxel det läkemedel som i första hand används hos patienter med spridd prostatacancer som slutat svara på konventionell hormonbehandling. Men Jan-Erik Damber påpekar att docetaxel då oftast sätts in först efter att patienterna fått tydliga symtom.

– I den här studien har man undersökt Zytiga på patienter vars sjukdom inte riktigt gått så långt. Men jag tror att man i framtiden kommer att göra mer direkta jämförande studier av Zytiga och docetaxel på samma patientgrupp, säger han.

Zytiga fick nyligen klartecken från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA för användning på indikationen som undersöks i den aktuella studien, se länk här intill.

Om samtliga svenska patienter med prostatacancer som var aktuella att få Zytiga i det här tidigare skedet skulle kostnaden sannolikt överstiga 1 miljard kronor om året, med nuvarande pris på läkemedlet.

Studien har finansierats av läkemedelsföretaget Janssen som marknadsför Zytiga.

Charles Ryan med flera. Abiraterone in Metastatic Prostate Cancer without Previous Chemotherapy. New England Journal of Medicine, publicerad online den 10 december 2012. DOI: 10.1056/NEJMoa1209096

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev