Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

2 000 år gammal hjärna

Publicerad: 12 december 2008, 11:43

2 000 år gammal hjärna

Foto: Foto: Photos.com

Brittiska arkeologer har funnit en 2 000 år gammal hjärna. Fyndet är otroligt, enligt forskarna.


Arkeologer från York University har grävt fram en mänsklig skalle som innehöll en gulaktig substans. Fyndet gjordes i Heslington East, ett område där människor bosatte sig och bedrev lantbruk för 2 000 år sedan, uppger brittiska BBC.

Reliken tillhör en man som enligt kol-14-datering dog under 300-talet före Kristus. Skallen hittades för sig själv i en lerig grop, vilket får forskarna att tro att den varit del i ett rituellt offer.

Innehållet har nu undersökts med datortomografi. Enligt Philip Duffey, neurolog vid York University som utfört datortomografin, är fyndet otroligt. Därför anser han att det är viktigt att fastslå hur hjärnstrukturerna har bevarats, om det finns spår av biologiskt material kvar och, om inte, vad de består av.

– Hjärnan måste ha behandlats på ett ovanligt sätt, eller så har den exponerats för något som har bevarat dess form, säger Philip Duffey till BBC.

Hjärnan innehåller fettvävnad som mikroorganismer i jorden vanligtvis snabbt bryter ner, men i detta fall tror neurologer att delar av hjärnan har bevarats genom att den har fossiliserats.

Fossil bildas normalt under lång tid i syrefattig miljö, då organiskt bundet kol – som finns i allt levande material – ombildas till fritt kol medan andra grundämnen försvinner.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev