Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

41 nya punkter i uppdaterade riktlinjer för strokebehandling

Publicerad: 12 februari 2009, 08:45

I dag presenteras en preliminär version av Socialstyrelsens nya riktlinjer för strokebehandling.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

De är en uppdatering av de nationella riktlinjerna från 2005 och omfattar runt 180 rekommendationer, varav 41 är nya.

Bland annat lyfter Socialstyrelsen fram att patienter som behöver trombolys, propplösande behandling, kan få det ända upp till 4,5 timmar efter symtomdebut och att alla patienter som borde få vård vid en särskild strokeenhet också ska få det.

– Sammantaget skulle förbättringarna vi föreslår i de nya riktlinjerna kosta hälso- och sjukvården 60 miljoner kronor årligen. Den kostnaden täcks med lätthet upp av de resurser som kan frigöras om hälso- och sjukvården slutar slösa pengar på onödigt dyra blodfettläkemedel, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen hänvisar där till den granskning av läkemedel mot blodfettsrubbningar som TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, presenterat i dag.

De nya riktlinjerna lyfter också bland annat fram vikten av:

·   Akut utredning och behandling på sjukhus vid misstanke om små proppar, så kallad TIA, som orsakar ett tillfälligt och övergående tillstånd av syrebrist i hjärnan.

· Hemikraniektomi inom 48 timmar vid så kallade maligna medieinfarkter. Hemikraniektomi är ett ingrepp där man tillfälligt tar bort en bit av skallbenet för att skapa utrymme för svullnad i hjärnan.

· Kirurgisk behandling av  förträngningar på halspulsådern inom 14 dagar efter att patienten fått symtom av TIA eller lindrig stroke. Ingreppet minskar risken för framtida stroke.

Landstingen och regionerna har nu möjlighet att komma med synpunkter på de uppdaterade riktlinjerna, innan en slutlig version presenteras i maj. Specialistföreningar, yrkesorganisationer och patientorganisationer kommer också att få framföra sina synpunkter.

Läs riktlinjerna:

Nationella riktlinjer för Strokesjukvård – Beslutstöd för prioriteringar 2009

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev