Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Åldersgräns för trombolys slopas

Publicerad: 19 december 2013, 16:00

Även riktigt gamla människor bör erbjudas trombolys vid stroke. Det slår Socialstyrelsen fast i en uppdatering av strokeriktlinjerna.


Myndigheten har i de ännu så länge preliminära rekommendationerna tagit bort en tidigare åldersgräns i dagens riktlinjer, som är från 2009.

– För trombolysbehandling gäller nu inte bara upp till 80 år, utan även över 80 år, säger Sara Hed, projektledare på Socialstyrelsen, till Dagens Medicin.

Det finns mer data än tidigare på området och gruppen som har tagit fram råden anser nu att alla personer med ischemisk stroke bör erbjudas propplösande trombolys inom 4,5 timmar från symtomdebut.

Professor Kjell Asplund, som har lett prioriteringsarbetet med de nya rekommendationerna, understryker dock att när det gäller trombolys 3 till 4,5 timmar efter symtomdebut, bör risker och nytta vägas särskilt noga mot varandra.

– Särskilt när det gäller en äldre skör person, kommenterar Kjell Asplund i ett uttalande på Socialstyrelsens webbplats.

Socialstyrelsen har också sett över hur vården bör diagnostisera subaraknoidalblödning, en blödning i blodkärl på hjärnans yta. Ett av symtomen på tillståndet är åskknallshuvudvärk. Tidigare har rekommendationen varit att personer med sådan huvudvärk undersöks med både datortomografi och lumbalpunktion (ryggmärgsvätskeprov). Men nu ändras det.

– För de första sex timmarna kan man bara ha datortomografi för att den diagnostiken är så pass säker nu, säger Sara Hed, men tillägger att det då också krävs neuroradiologisk kompetens.

Om det har gått mer än sex timmar sedan huvudvärken slog till, rekommenderas ändå att en lumbalpunktion ska göras om datortomografin inte avslöjar någon blödning.

De slutliga rekommendationerna ska vara klara under våren.

Här kan du läsa de preliminära rekommendationerna.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev