Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Äldre gynnades av ny strokebehandling

Publicerad: 23 februari 2016, 13:30

Att få bort proppar i hjärnan på mekanisk väg hade effekt på fler patientgrupper än tidigare forskning visat, enligt en metaanalys i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

Stroke

Under förra året visade fem randomiserade studier att blodproppar i främre delen av hjärnan kan avlägsnas effektivt med hjälp av trombektomi, en teknik där ett instrument förs upp i blodkärlet och proppen tas bort med en sug eller ett metallnät.

Samtliga studier avbröts i förtid eftersom behandlingen hade bra effekt på deltagarna, och målet med den nya analysen var därför att ge en mer övergripande bild av trombektomi.

Resultatet visade att behandlingen fungerade på fler patientgrupper, såsom personer över 80 år och patienter som inte fått blodproppslösande läkemedel. Tekniken var även effektiv på individer som anlände till sjukhus fem timmar efter första symtomet på ischemisk stroke.

Om trombektomi genomförs på 100 patienter kommer 38 stycken att få lindrigare handikapp, enligt bedömningsskalan modifierade Rankin-skalan. Av behandlade patienter kommer även 20 individer förbättras så pass mycket att de blir självständiga i sin vardag, enligt forskarna.

De skriver också att bieffekter av behandlingen, som blödningar i hjärnan, inte var högre vid trombektomi jämfört med standardterapi för ischemisk stroke. Det fanns inte heller någon skillnad i antalet dödsfall mellan behandlingsmetoderna.

Resultatet var extraordinärt bra och ska ses som ett stort framsteg för patienter som vårdas efter en propp i hjärnans större blodkärl, enligt en ledarkommentar.

I studien analyserades data från 1 287 patienter, varav 643 personer fick trombektomi och resterande standardterapi.

En brist med analysen var att vissa strokepatienter uteslöts, exempelvis de som uppsökte sjukvård tolv timmar efter första symtom. Resultatet är därför inte applicerbart på samtliga strokefall.

Läs mer i abstract:

Mayank Goyal, med flera. Endovascular thrombectomy after large-vessel ischaemic stroke: a meta-analysis of individual patient data from five randomised trials. Lancet, publicerad online den 18 februari 2016. Doi: 10.1016/S0140-6736(16)00163-X

Relaterat material

Trombektomi triumferar i ytterligare två studier

Trombektomi mot stroke - årets forskningsnyhet

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Stroke

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev