Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Alzheimer syns 20 år i förväg

Publicerad: 7 november 2012, 08:41

Det går att se förändringar i hjärnan 20 år innan de första kliniska symtomen uppstår hos patienter med sällsynta, ärftliga anlag för Alzheimers sjukdom, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Det är de tidigaste tecknen som kunnat påvisas vid denna form av alzheimer, enligt de amerikanska forskarna bakom studien.

Forskarna har mätt olika sjukdomsrelaterade förändringar hos 44 personer i åldrarna 18 till 26 år från en colombiansk släkt där många bär på riskgenen PSN1. Denna gen gör att de ofrånkomligen utvecklar Alzheimers sjukdom i relativa unga år, vid i snitt 45 års ålder. Av dem som ingick i studien bar ungefär hälften på genen.

Resultaten som presenteras i tidskriften Lancet Neurology visar på flera skillnader mellan bärare och icke-bärare.

Bland annat hade bärarna förhöjda nivåer av peptiden beta-amyloid i blodet och ryggvätskan. Det tyder på att nivåerna ökar långt tidigare än peptiden ansamlas i plack i hjärnan. Sådana plackar tros vara drivande i sjukdomsutvecklingen vid alzheimer och har tidigare observerats 10 till 15 år innan sjukdomen bryter ut.

Hjärnavbildning med funktionell MRI visade att personerna som bar på riskgenen hade en förändrad aktivitet i hippocampus, som spelar stor roll för minnet, samt mindre grå substans i vissa hjärnregioner.

Resultaten pekar enligt forskarna på att neurodegenerativa förändringar, liksom ökad mängd beta-amyloid i ryggvätskan, verkar uppstå uppemot 20 år innan de första symtomen uppstår hos personer med ärftlig alzheimer.

Det är dock långtifrån säkert att processen ser likadan ut vid utvecklingen av betydligt vanligare, sporadiska formen av sjukdomen.

Resultaten kan tolkas som att ärftlig alzheimer börjar med en lång period utan symtom men med långsamma förändringar som kan mätas, skriver Nick Fox, professor vid University college i London, i en kommentar till studien i samma tidskrift.

Det kan öppna upp för behandling i ett tidigare skede, vilket tros vara en nyckelfaktor för att hitta ett fungerande läkemedel mot alzheimer.

Läs studiens abstract:

Eric M Reiman med flera. Brain imaging and fluid biomarker analysis in young adults at genetic risk for autosomal dominant Alzheimer's disease in the presenilin 1 E280A kindred: a case-control study. Lancet Neurology, publicerad den 6 november 2012. DOI:10.1016/S1474-4422(12)70228-4

HANNA ODELFORS

Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev