tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Alzheimerpeptid kopplas till immunförsvaret

Publicerad: 27 maj 2016, 12:36

Bilden visar hur ansamlingar av beta-amyloid fångar in jästbakterier.

Foto: D.K.V Kumar, Science Tranlational Medicine

Proteinfragmentet beta-amyloid som tros orsaka Alzheimers sjukdom verkar kunna bekämpa infektioner hos möss och rundmaskar, enligt en ny studie i Translational Medicine.

Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Amerikanska och australiensiska forskare har upptäckt att strukturen hos beta-amyloid liknar antimikrobiella peptider som är en naturlig del av immunsystemet. För att ta reda på om beta-amyloid kan skydda mot bakterieangrepp gjordes försök på genförändrade möss och rundmaskar som hade producerat extra mycket beta-amyloid. De infekterades sedan med salmonellabakterier eller jästsvampbakterier.

Enligt resultaten levde de genmodifierade djuren längre jämfört med infekterade kontrolldjur som hade ett oförändrat genom. Inom 48 timmar efter infektionen började beta-amyloid att bilda kluster runt bakterierna hos de genförändrade mössen. Det liknar angreppssättet som antimikrobiella peptider har för att bekämpa infektioner, skriver forskarna.

Ett kännetecken vid Alzheimers sjukdom är en ökad bildning av beta-amyloid i hjärnan. Det finns en teori om att proteinfragmenten börjar ackumulera till följd av att bakterier tar sig över blod- och hjärnbarriären. Flera tidigare studier har kopplat infektioner till alzheimer och de nya fynden blir ännu ett resultat som talar för hypotesen.

Möjligtvis är beta-amyloid en evolutionär kvarleva vars roll är att skydda hjärnan från bakterier, påpekar forskarna. Det kan vara en förklaring till varför däggdjur har producerat peptiden i mer än 400 miljoner år.

Härnäst vill forskare ta reda på mer om hur infektioner kopplas till alzheimer hos människor. Snart startar ett nytt amerikanskt projekt som ska undersöka om eventuella bakterier omges av beta-amyloid i hjärnvävnaden hos avlidna alzheimerpatienter.

Läs mer i abstract:

Deepak Kumar Vijaya Kumar med fleraAmyloid-β peptide protects against microbial infection in mouse and worm models of Alzheimer’s disease. Science, publicerad online den 25 maj 2016. Doi: 10.1126/scitranslmed.aaf1059

Relaterat material

En fjärrkontroll för hjärnreparation

Försvårad depression kan förvarna om demens

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev