Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Alzheimersprotein finns naturligt i unga hjärnor

Publicerad: 5 mars 2015, 14:53

För första gången har forskare sett att ett protein relaterat till Alzheimers sjukdom, beta-amyloid, verkar finnas i en viss del av hjärnan redan i 20-årsåldern.


I den amerikanska studien som publicerats i tidskriften Brain, undersöktes nervceller från tre olika grupper: hjärnor från 13 normala 20 till 66-åringar, 16 icke-demeta 70 till 99-åringar och 21 alzheimerssjuka 60 till 95-åringar. Höga mängder av beta-amyloid hittades i kolinerga nervceller i den basala framhjärnan, och totalhalten var lika hög i unga och gamla hjärnor. I äldre hjärnor och i hjärnor från alzheimerssjuka var proteinerna däremot sammanslagna i större molekyler, oligomerer. I andra delar av hjärnan såg man inte samma inlagring av beta-amyloid.

– Att det finns så mycket beta-amyloid i dessa nervceller är nytt, och tyder ju på att proteinet har en viktig funktion i cellerna, säger professor Kaj Blennow vid institutionen för neurovetenskap och fysiologipå Göteborgs universitet.

– Det är också intressant att det är i kolinerga nervceller man hittar höga nivåer, då detta system är viktigt för minnesfunktion och uppmärksamhet. Försämrat minne och uppmärksamhet är ju typiska symtom vid alzheimers.

Amyloida plack är ett av kännetecknen vid alzheimers och den rådande hypotesen är att dessa plack bidrar till nervcellernas död och sjukdomsutvecklingen.

Studien är relativt liten och resultaten måste därför tolkas med försiktighet. Nu planerar forskarna att mer i detalj studera hur placken skadar nervcellerna.

Här kan du läsa abstractet till studien:

Alaina Baker-Nigh med flera. Neuronal amyloid-β accumulation within cholinergic basal forebrain in ageing and Alzheimer’s disease. Brain, publicerad online den 2 mars 2015. DOI: http://dx.doi.org/10.1093/brain/awv024.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev