Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Amputerad nekas permobil

Publicerad: 1 december 2011, 14:03

En man som amputerat båda sina ben nekas permobil. Landstingets motivering är att hans funktionsnedsättning kan vara övergående.


Mannen bor på en ort utanför Nyköping. Han är diabetiker och har haft problem med både njurar och synen. För ett år sedan fördes han akut till sjukhus. Senare tvingades han till amputation av båda benen inom loppet av ett halvår på grund av dålig cirkulation.

Den drabbade mannen är sedan dess helt beroende av sin hustru. De tog hjälp av en handläggare på kommunen för att ansöka hos Landstinget Sörmland om att mannen skulle få en permobil. Men den avslogs. Enligt tidningen Södermanlands Nyheter svarade tjänstemannen på landstinget att det är osäkert om mannens funktionsnedsättning är bestående.  Handläggaren har nu bett mannen att lämna en ny ansökan.

Bosse Ringdahl, ordförande för De Handikappades Riksförbund i Östra Sörmland, tycker att landstinget måste ”skärpa sig”.

– Har man amputerat bägge benen borde man få en permobil. Det är det minsta man kan begära, säger han till Sveriges Radio Sörmland.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev