Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

”Anmärkningsvärd effekt” av elstimulering vid parkinson

Publicerad: 13 februari 2013, 22:00

Patienter som nyligen börjat få komplikationer av Parkinsons sjukdom kan förbättra sina symtom om de får djup hjärnstimulering, jämfört med fortsatt medicinsk behandling, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

– Det här är en mycket intressant studie, som visar en bättre effekt av den här behandlingen än vad jag trodde på förhand. Resultaten pekar på att flera patienter i Sverige borde få tillgång till djup hjärnstimulering, säger Håkan Widner, adjungerad professor och överläkare vid neurologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Det är forskare i Tyskland och Frankrike som lottat hälften av 251 patienter med Parkinson sjukdom till att få behandling med djup hjärnstimulering, där en elektrod opereras in i området subtalamus i hjärnan, i komplement till läkemedelsbehandling. Övriga fick fortsatta med enbart läkemedelsbehandling.

Patienterna i studien hade haft symtom av parkinson i runt 7,5 år och även komplikationer, i form av till exempel perioder av överrörlighet, sedan lite mer än ett år.

Efter två års uppföljning hade patienterna som fått djup hjärnstimulering förbättrat sin livskvalitet enligt skala PDQ-39 med 7,8 poäng, jämfört med en försämring med 0,2 poäng i kontrollgruppen. PDQ-39 är skala som går från 0 till 100, där lägre poäng är bättre.

Vidare hade patienterna som fått djup hjärnstimulering vunnit 1,9 timmar per dygn med god rörlighet och utan problem med överrörlighet, jämfört med kontrollgruppen.

– Det här är anmärkningsvärda och kliniskt betydelsefulla effekter. Det är värt att notera att skillnaderna främst beror på förbättrade symtom bland dem som fått hjärnstimulering, snarare än försämringar i kontrollgruppen, säger Håkan Widner.

Enligt Håkan Widner ska det i dag vara rutin i Sverige att överväga mer avancerad behandling, till exempel djup hjärnstimulering, när patienter börjar få komplikationer av sin parkinson.

– Men det finns ändå ett underutnyttjande av djup hjärnstimulering, kanske för att kunskapen om tekniken inte är tillräckligt spridd. Efter att de här resultaten blivit kända borde remisserna till behandling öka, säger Håkan Widner.

Varje år påbörjar runt 75 parkinsonpatienter i Sverige behandling med djup hjärnstimulering. Exakt hur metoden fungerar är inte känd, men de svaga elektriska impulserna från elektroden antas blockera felaktig nervsignalering i hjärnan.

I den tyskfranska studien förekom minst en typ av ”allvarlig” möjlig biverkning hos 55 procent av patienterna som fått djup hjärnstimulering, jämfört med 44 procent i kontrollgruppen. I stimuleringsgruppen fick 19 procent av patienterna någon komplikation som var kopplad till elektroden eller insättandet av den. Samtliga dessa problem var dock övergående.

Läs abstract till studien:

W.M.M. Schuepbach med flera. Neurostimulation for Parkinson’s Disease with Early Motor Complications. New England Journal of Medicine 2013; 368: 610–618. DOI: 10.1056/NEJMoa1205158

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News