Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Årets medicinsvensk är en spetspatient

Publicerad: 30 januari 2019, 20:01

Sara Riggare och Magnus Nylén är två av

Doktoranden och parkinsonpatienten Sara Riggare får tidningen Fokus utmärkelse Årets svensk i kategorin medicin. Årets digitala svensk är en nätläkarentreprenör.


Forskaren, debattören och patienten Sara Riggare utses av tidningen Fokus till ”Årets medicinsvensk”. Sara Riggare är civilingenjör i kemi och forskar i hälsoinformatik. ”Hon använder sin kunskap för att sätta makt i händerna på patienter, inklusive sig själv i sin roll som parkinsondrabbad.  Med hjälp av konkreta och praktiska metoder för att informera sig om och hantera sin hälsa utbildar hon "spetspatienter", som inte blint lägger sitt öde i sjukvårdens händer”, skriver tidningen Fokus i sin motivering.

Sara Riggare rankades på placering 26 i Dagens Medicins Maktlista 2018.

Årets digitala svensk är också en medicinare. Läkaren och grundaren till Min doktor Magnus Nylén får utmärkelsen för att han, enligt juryn, använt sig av den nya tekniken för att göra det lättare att mötas. ”Med hjälp av nätbaserade läkartjänster har möjligheten att snabbt få kontakt med en läkare ökat betydligt för många, inte minst för personer som har svårt att hinna till läkare dagtid, eller har långt till närmaste vårdcentral”, skriver tidningen.

I juryn som utser årets svensk sitter bland andra psykiatern David Eberhard, Birgitta Stymne Göransson som är styrelseledamot i Capio och Sophiahemmet, två kommunikationschefer på Skandia och Postnord och Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev