Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

B-vitaminer bromsade inte Alzheimers sjukdom

Publicerad: 15 oktober 2008, 10:49

Höga doser av B-vitaminer minskade inte försämring i kognitiv förmåga hos patienter med mild till måttlig alzheimer, enligt en ny studie.


Höga nivåer av den neurotoxiska aminosyran homocystein har föreslagits bidra till de nervskadande processerna vid Alzheimers sjukdom. Behandling med olika B-vitaminer som sänker nivåerna av homocystein har därför lyfts fram som ett tänkbart sätt att bromsa utvecklingen av sjukdomen.

Men en ny amerikansk studie, ledd av Paul S Aisen vid University of California i San Diego, visar nu att detta angreppssätt inte tycks fungera.

I undersökningen ingick 409 patienter med mild till måttlig Alzheimers sjukdom, som lottades till två behandlingsgrupper av olika storlek. 60 procent av patienterna fick en högdoskombination av tre B-vitaminer: folsyra, B6 och B12. Övriga 40 procent av patienterna lottades till placebo.

Vid 18 månaders uppföljning hade visserligen nivåerna av homocystein minskat i gruppen som fick behandling med B-vitaminer. Men det fanns ingen gynnsam effekt på studiens primära effektmått, hur mycket patienternas kognitiva funktion hade förändrats enligt skalan ADAS-cog. Inte heller sågs någon effekt på sekundära effektmått.

Dessutom drabbades en större andel av patienterna som fick B-vitamin av depression jämfört med de i kontrollgruppen.

Paul S Aisen och hans kollegor drar slutsatsen att fynden inte stödjer vitaminbehandling hos individer med mild till måttlig Alzheimers sjukdom och normala nivåer av B-vitaminer.

Jama, 2008; 300:1774–1783

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev