fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Barn med narkolepsi får 50 000

Publicerad: 7 oktober 2011, 07:09

Läkemedelsförsäkringen, LFF, har nu betalat ut den första ersättningen till barn som blivit sjuka i narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensa.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Tolv familjer har fått besked om att deras barn ersätts med 50 000 kronor var för sveda och värk, skriver Dagens Nyheter.

– Det hade lätt blivit orättvist om vi hade gett individuella ersättningar till de drabbade. Det här är ett belopp som ligger i samma nivå som vid andra svåra sjukdomar som dövhet och förlamning, säger läkaren Anders Öhlén, vd för LFF, till tidningen.

Totalt har LLF fått in 118 anmälningar om barn som har drabbats av narkolepsi. Under den närmaste månaden väntas 15 till få veta om de är berättigade till ersättning.

– Arbetet ska göras av specialister inom neurologi och det finns inte så många sådana i Sverige. Det vi anlitar gör detta i princip på sin fritid, säger Anders Öhlén som förklaring till varför utredningarna drar ut på tiden.

När barnen som får rätt till ersättning fyller 18 år görs en ny utredning om hur sjukdomen kommer att påverka dem i framtiden. Sedan får de ett nytt engångsbelopp och en livränta som ska kompensera för eventuellt inkomstbortfall.

Totalt har LFF avsatt 150 miljoner kronor till dem som fått narkolepsi efter att ha vaccinerats med Pandemrix.

Relaterat material

Anhöriga till narkolepsisjuka kräver statligt löfte om ersättning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev