Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Bästa beviset hittills för stamceller vid multipel skleros

Publicerad: 9 april 2018, 09:06

Användning av cytostatika tros nollställa immunförsvaret och därmed hindra de autoimmuna angrepp mot nervcellerna som orsakar sjukdomen. Patienterna får sedan ett nytt immunförsvar via stamcellsåtergivning.

Foto: Thinkstock

Ms-patienter som fick cytostatikabehandling och därefter transplantation av egna blodstamceller blev bättre i sin sjukdom, medan de som fick konventionella läkemedel blev sämre. Det visar den första randomiserade studien på området.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

– Fynden är mycket positiva. Vi har ju vetat att cytostatika i kombination med stamcellstransplantation har en god effekt vid svårare former av sjukdomen. Nu får vi detta bekräftat i en studie med hög evidensstyrka, säger Joachim Burman, neurolog vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och ansvarig för den svenska delen av studien.

Resultaten baseras på en uppföljning av 110 patienter med skovvist förlöpande ms från fyra sjukhus i Sverige, Storbritannien, USA och Brasilien. Deltagarna hade alla prövat en tidigare läkemedelsbehandling men inte fått tillräcklig effekt och de lottades nu till en av två behandlingsgrupper.

Efter i median tre års uppföljning hade 60 procent av deltagarna som fått fortsatt behandling med vanliga läkemedel drabbats av behandlingssvikt, definierat som minst en poängs försämring i handikapp enligt skalan EDSS. Motsvarande siffra bland dem som fick cytostatika och stamcellsåtergivning var 6 procent.

– Detta är en mycket klar skillnad. En poängs försämring enligt EDSS är kliniskt betydelsefullt och kan till exempel innebära skillnaden att man kan gå 200 meter eller 500 meter. Vi fick också ett viktigt bekräftande svar i att transplantation är säkert, säger Joachim Burman.

Forskarna såg också att patienterna som fick cytostatika med stamcellsåtergivning till och med fick en förbättring i sina handikapp på gruppnivå.

– Någon sådan effekt har man knappt aldrig sett förut i en randomiserad prövning inom multipel skleros. Tanken med cytostatika och stamcellsåtergivning är att man ska nollställa immunförsvaret så att det inte längre angriper det egna nervssystemet. Möjligen är det så att redan etablerade inflammationshärdar då kan släckas ut, säger Joachim Burman.

Studien startade redan 2006. Sedan dess har det lanserats flera nya läkemedel mot ms och i Sverige finns en utbredd användning av lymfomläkemedlet rituximab (Mabthera).

– Det går inte säkert att veta hur resultaten skulle stått sig i dagens behandlingssituation – men förmodligen bra. Jag tror att fynden kan öka användningen av cytostatika med stamcellsåtergivning i Sverige. Fördelen är också att patienterna kan sluta ta sina vanliga läkemedel även om de först måste gå igenom en tuff behandling, säger Joachim Burman.

Han fortsätter:

– Resultaten kan nog få ännu större betydelse internationellt där metoden ännu inte är etablerad. I Sverige finns en större vana och behandlingen finns även med som alternativ i Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

Studien presenterades på kongressen EBMT i Lissabon den 18 mars 2018. Se youtubefilm från presentationen här.

Relaterat material

Ms-patienter blev bättre efter att ha fått blodstamceller

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev