Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Bekämpningsmedel kopplas samman med parkinson

Publicerad: 14 juli 2009, 13:45

Ett bekämpningsmedel, beta-HCH, återfanns oftare i blodprover från patienter med parkinson än hos friska personer.


I en ny studie har amerikanska forskare undersökt 113 personer mellan 50 och 89 år. 50 av studiedeltagarna hade parkinson, övriga var friska eller hade Alzheimers sjukdom.

Blodprov analyserades för 15 olika sorters bekämpningsmedel.

De medel som blodproverna testades för, bland annat DDT, var vanliga i USA fram till 1970-talet, men användningen av dessa är i dag reglerad.

Bland patienterna som hade parkinson återfanns medlet hexaklorcyklohexan, eller beta-HCH, hos 76 procent. Bland dem som var friska var motsvarande siffra 40 procent och bland patienterna med alzheimer återfanns ämnet hos 30 procent av studiedeltagarna.

Hexaklorcyklohexan är i dag förbjudet i många länder men medlet stannar länge i kroppen. När studiedeltagarna var unga fanns betydligt mer beta-HCH i omlopp i naturen än i dag.

Inga större skillnader återfanns patientgrupperna emellan för de övriga bekämpningsmedel som blodproverna prövades för.

Forskarna bakom studien anser att deras resultat visar att det finns ett samband mellan Parkinsons sjukdom och hexaklorcyklohexan. Nu efterlyser de studier som mer ingående undersöker medlet som en bidragande orsak till sjukdomen.

Studien är publicerad i senaste numret av tidskriften Archives of Neurology  och genomförd av forskare vid UT Southwestern Medical Center, Texas, USA.

Läs abstract:

Archives of Neurolgy 2009;66(7):870-875

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev