Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Belönad professor forskar på känsel

Publicerad: 19 november 2012, 14:37

Patrik Ernfors tilldelas Torsten Söderbergs professur. Tidigare har han bland annat identifierat en kontrollmekanism som tar vid då stamceller förnyar sig.


Kungliga vetenskapsakademin har tilldelat Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin 2012 till Patrik Ernfors, professor vid Karolinska institutet. Hans forskning är inriktad på hur vi upplever olika sorters känsel.

– Forskningen går från utvecklingen av embryot fram till den vuxna individen. Hur olika neuron bildas leder till olika typer av sensorisk känslighet, säger han.

Hans forskning är särskilt inriktad på neurotrofa faktorer, proteiner som är nödvändiga för att neuron ska kunna överleva.

I tidigare studier har Patrik Ernfors identifierat en ny mekanism som kontrollerar stamcellers delning. Forskning som på sikt kan leda till att man kan öka antalet stamceller i den vuxna hjärnan.

– Vår tanke är att om man kan påverka antalet stamceller så skulle man kunna skynda på hjärnans självläkande mekanismer vid stroke och andra hjärnsjukdomar.

Han berättar att han och hans forskarkollegor i musstudier sett resultat som pekar åt att det är möjligt.

Torsten Söderbergs akademiprofessur ska främja internationellt ledande forskning inom det medicinska området och omfattar ett anslag på 10 miljoner kronor.

Den vetenskapliga motiveringen till professuren lyder:

”Professor Ernfors erhåller denna utmärkelse för sina många och viktiga bidrag till förståelsen av hur det perifera nervsystemet kommunicerar med det centrala och hur nervbanor som förmedlar sinnesintryck som smärta och känsel bildas samt hur informationsflödet i dessa banor regleras.”

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev