Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Beta-amyloid tros lagras i hjärnan under 15 år

Publicerad: 28 februari 2013, 10:23

Mängden av ämnet beta-amyloid i hjärnan hos äldre personer når en platå efter en längre tids upplagring, enligt en studie i tidskriften Neurology.


Enligt en omtalad hypotes spelar ansamling av peptiden beta-amyloid i så kallade amyloida plack en nyckelroll i utvecklingen av Alzheimers sjukdom.

Nu har amerikanska forskare studerat hur snabbt beta-amyloid ansamlas hos 246 äldre personer. Mätningarna gjordes med hjälp av hjärnavbildning med PET-kamera och utfördes minst två gånger hos varje deltagare under i snitt 1,3 års tid.

Forskarnas slutsats är att den här hastigheten främst var kopplad till hur mycket beta-amyloid som redan fanns i hjärnan. Enligt deras statistiska bearbetning av mätningar går upplagringen långsamt till en början, för att sedan gå snabbare och till sist åter bli långsam.

Vidare pekar forskarnas beräkningar på att beta-amyloid upplagras i runt 15 år innan det når en  platå . De spekulerar i att detta tidsintervall kan vara ett  fönster  där behandling riktad mot beta-amyloid skulle kunna ha effekt.

Men två forskare, som skrivit en kommentar till studien i tidskriften, är skeptiska till vilken relevans som fynden har.

De påpekar att studieförfattarna till exempel inte undersökt i vilken utsträckning som mängden av upplagrat beta-amyloid var kopplat till kliniska symtom hos patienterna. Snarare fanns det ingen klar skillnad i hur snabbt upplagringen gick hos deltagare med eller utan kognitiva symtom, anser kommentarsförfattarna.

Läs abstract till studien:

Clifford Jack med flera. Brain β-amyloid load approaches a plateau: Neurology, publicerad online den 27 februari 2013. DOI: 10.1212/WNL.0b013e3182840bbe

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News