Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Bioarctics vd: ”Väldigt positivt för patienterna”

Publicerad: 23 oktober 2019, 12:50

Gunilla Osswald

Foto: Jalle Fotograf

På det svenska läkemedelsbolaget Bioarctic ser man positivt på nyheten kring alzheimerläkemedlet adukanumab, trots att det kan bli en konkurrent till Bioarctics egen uppmärksammade läkemedelskandidat inom samma område, Ban2401.


Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdomLäkemedelBiogen

– Att man ser de här positiva effekterna med adukanumab är väldigt positivt för patienter med Alzheimers sjukdom. Det ger hopp om att både Biogens läkemedelskandidat och vår egen läkemedelskandidat kan komma att hjälpa en stor patientgrupp i framtiden, säger vd Gunilla Osswald.

Som Dagens Medicin rapporterade i går meddelade det amerikanska läkemedelsbolaget Biogen att det tidigare utdömda läkemedlet adukanumab trots allt visat sig ha en bromsande effekt på kliniska parametrar vid Alzheimers sjukdom, åtminstone enligt Biogens egen tolkning av resultaten. En uppdaterad analys av två tidigare avbrutna studier visade överraskande på en positiv effekt i den ena men en fortsatt mer osäker effekt i den andra.

Gunilla Osswald lyssnade i går på en telefonkonferens som Biogen höll med investerare och hennes kommentar till att varför resultaten kan ha svängt så mycket är:

– Dels handlar det om att de har behövt titrera upp doserna under studiens gång för att undvika biverkningar. Sedan har det också påverkat att man under studiernas gång ändrat i studieplanen och givet högre doser. Men det är fortfarande mycket vi inte vet, så det ska bli intressant att se ytterligare data.

Bioarctics egen läkemedelskandidat Ban2401 har nyligen gått in i stora fas 3-prövningar. Den är liksom adukanumab inriktad på beta-amyloid – men är selektiv mot den beta-amyloidform som kallas protofibriller, medan adukanumab binder till flera olika former av peptiden. Enligt Bioarctic är det just protofibrillerna som är den toxiska varianten av beta-amyloid och därmed den viktigaste att bli av med vid Alzheimers sjukdom.

Bioarctics grundare, professor Lars Lannfelt, har tidigare uttryckt att han inte varit förvånad över resultatet av den första analysen av Biogens studier, då adukanumab inte syntes ha en bromsande effekt på alzheimer. Dagens Medicin har utan framgång sökt honom för en kommentar kring de nya resultaten.

Relaterat material

Alzheimerbomb – utdömt läkemedel fungerar, enligt bolag

Bengt Winblad: ”Jag är försiktigt optimistiskt”

”Det är viktigt för fältet efter alla misslyckanden”

Positiva resultat för antikropp mot alzheimer

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev