Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Blåljus på för alla med stroke

Publicerad: 17 november 2008, 11:23

Blåljus på för alla med stroke

Strokepatienter i Stockholms län ska få komma snabbare till sjukhus. Från och med den här veckan körs alla deras ambulanstransporter med högsta prioritet.


Tidigare har patienter som drabbats av stroke i Stockholms läns landsting inte haft högsta prioritet vid utryckningar. Det innebär bland annat att ambulansförarna inte har kört med blåljus när de har tagit de drabbade till sjukhus.

Under de senaste månaderna har landstinget genomfört ett försök inom ramarna för projektet Hasta. Hälften av strokepatienterna har klassats som högprioriterade och körts till sjukhuset med blåljus.

Resultaten av försöket visar att förändringen inte har gått ut över andra patientgrupper. Därför kommer alla strokepatienter att ha högsta prioritet från och med den här veckan.

– Vi har tyckt att det varit obefogat att strokepatienter ska ha en lägre prioritet än till exempel hjärtinfarktspatienter i ett akut skede. Så det här är glädjande, säger Nils Wahlgren, projektledare för Hasta och professor vid neurologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, till Dagens Nyheter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev