Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Blodsocker kopplas till demensrisk

Publicerad: 14 september 2015, 22:01

Foto: Thinkstock

Bättre blodsockerkontroll vid typ 2-diabetes skulle kunna förhindra många fall av demens, tror svenska forskare bakom en studie som presenteras på EASD i dag.


Ämnen i artikeln:

EASD

Det är forskare vid Sahlgrenska akademin som i en observationsstudie har tittat närmare på hur höga nivåer av långtidsblodsockret HbA1c vid typ 2-diabetes påverkar risken för att bli inlagd på sjukhus med diagnosen demens.

– Vi såg att högt HbA1c tycks ha en inverkan på risken att utveckla demens. Det är positivt att vi har fått reda på det, för HbA1c är en modifierbar riskfaktor. Genom att optimera HbA1c hos de här individerna kan man modifiera risken att utveckla demens, säger Aidin Rawshani, läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och doktorand vid Nationella diabetesregistret och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

I studien har han och hans medarbetare analyserat data för nästan 350 000 patienter med typ 2-diabetes utan känd demens, som registrerats i Nationella diabetesregistret mellan 2003 och 2012.

Resultaten visar preliminärt att drygt 11 000 av patienterna lades in på sjukhus med diagnosen demens under uppföljningstiden på i snitt 4,6 år.

Forskarna såg att risken för demens – jämfört med patienter med god blodsockerkontroll – ökade parallellt med att HbA1c ökade. Högst var risken för patienter med ett HbA1c över 10,5 procent.

Resultaten kvarstod sedan forskarna justerat för en rad faktorer, såsom ålder, kön, blodtryck, sjukdomsduration, BMI och vilken typ av diabetesläkemedel som användes.

Eftersom studien är av observationstyp kan inget orsakssamband visas.

– Men det finns väldigt starka associationer som tyder på ett samband mellan typ 2-diabetes och demens, vilket är intressant. Man har tidigare inte tagit med demens som ett traditionellt utfall, såsom till exempel hjärtinfarkt och stroke hos patienter med typ 2-diabetes, säger Aidin Rawshani.

Läs abstract här:

A Rawshani med flera. Glycaemic control and incidence of dementia in 363,573 patients with type 2 diabetes: an observational study. Presenterad på EASD I Stockholm 2015.

KATRIN TRYSELL

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev