Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Bråkstakar snällare med särskild substans

Publicerad: 14 mars 2016, 11:05

Ny forskning på möss visar att ilska kan kontrolleras om särskilda hjärnceller blockeras.

Foto: Thinkstock

Forskare kan ha funnit ett sätt att kontrollera ilska genom att minska aktiviteten av särskilda nervceller i hjärnan hos möss. Studien är publicerad i tidskriften Nature Neuroscience.


Den specifika regionen ligger i hypotalamus, en del av hjärnan som bland annat reglerar hungerskänslor och sömn. Nu antyder ny forskning att en särskild samling av nervceller i mitten av hypotalamus kopplas till en ökad lust att söka bråk eller trakassera andra individer.

I en serie djurförsök kunde amerikanska forskare se att regionen fick en förhöjd aktivitet precis innan stora och starka möss gav sig på andra i musflocken som var betydligt svagare. De starka djuren hade tränats att attackera mindre flockmedlemmar trots att situationen inte var hotfull på något sätt.

När forskarna sedan blockerade nervcellssamlingens aktivitet med hjälp av en läkemedelsliknande substans (DREADDi) betedde sig de våldsbenägna mössen på ett mindre aggressivt sätt gentemot andra i flocken. Deras normala beteende, som att leta efter mat, påverkades inte av behandlingen.

Forskarna skriver att resultaten möjligtvis kan överföras till människor eftersom våra hjärnor liknar mössens till stor del. Dessa fynd bäddar för nya terapier som skulle kunna kontrollera våldsamt beteende vilket vore användbart vid olika psykiska sjukdomar, menar de.

Tidigare forskning har visat att ilska kan dämpas genom att operera in elektroder i hjärnan. Men ett läkemedel som specifikt blockerar nervcellernas aktivitet skulle kunna vara ett skonsammare alternativ.

Läs mer i abstract:

Annegret L Falkner med flera. Hypothalamic control of male aggression-seeking behavior. Nature Neuroscience, publicerad online den 7 mars. Doi: 10.1038/nn.4264

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev