Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Cancermedel hjälpte MS-sjuka råttor

Publicerad: 20 februari 2013, 22:00

Svenska forskare hoppas ha hittat en ny, möjlig behandlingsstrategi vid MS. När råttor med MS-liknande symtom fick ett cancerläkemedel bromsades och lindrades sjukdomen.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Inflammatoriska vita blodkroppar som korsar blod-hjärnbarriären är en central del vid utvecklingen av MS.

I en ny studie har forskare vid Karolinska institutet behandlat råttor med cancerläkemedlet imatinib (Glivec), en så kallad tyrosinkinashämmare, eller med ett kontrollmedel.

Råttornas immunförsvar hade dessförinnan retats med ett protein som finns i nervvävnaden och syftet med behandlingen var att undersöka om den påverkar uppkomsten av MS-liknande symtom.

Forskarna har tidigare visat att behandling med imatinib minskar blodkärlsväggens genomsläpplighet i hjärna och ryggmärg.

Den nu aktuella studiens resultat visar att inströmningen av vita blodkroppar från blodet in till nervvävnaden var mindre hos råttorna som fick imatinib, jämfört med hos råttorna som fått kontrollmedlet.

Hos de läkemedelsbehandlade råttorna bromsades utvecklingen av sjukdomen samtidigt som de neurologiska symtomen lindrades. Forskarna såg bland annat minskad inflammation i det centrala nervsystemet och minskad demyelinisering, jämfört med hos de kontrollbehandlade råttorna.

Läkemedlet hade en positiv effekt på inflammationen även då behandlingen inleddes när råttorna redan utvecklat MS-liknande symtom. Det anser forskarna är särskilt betydelsefullt för att läkemedlet i förlängningen ska kunna användas hos MS-patienter.

Bakom studien står bland andra Tomas Olsson, läkare och professor vid Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet.

I ett pressmeddelande säger han att en klinisk studie med MS-patienter skulle kunna vara nära förestående med tanke på att imatinib redan används hos cancerpatienter.

Läs abstract till studien:

Milena Z Adzemovic med flera. Imatinib ameliorates neuroinflammation in a rat model of multiple sclerosis by enhancing blood-brain integrety and by modulating the peripheral immune response. PLOS ONE, publicerad 20 februari 2013.

KATRIN TRYSELL

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News