Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Cannabidiol minskade svåra epilepsianfall

Publicerad: 2 februari 2018, 11:00

Barn och vuxna med en allvarlig och svårbehandlad form av epilepsi, Lennox-Gastauts syndrom, fick lindring av cannabissubstansen cannabidiol. Det visar en ny studie publicerad i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

Epilepsi

Bland deltagarna som lottats till att få cannabidiol sågs en minskning med 44 procent av den månadsvisa förekomsten av så kallade drop seizures, epilepsianfall där personen ramlat ihop eller riskerade att ramla ihop.

Resultaten beskrivs som kliniskt betydelsefulla av forskarna bakom studien men de skriver också att längre uppföljning behövs än de 14 veckor som studien varade.

Tillsammans med THC är cannabidiol den mest betydande farmakologiskt aktiva substansen i cannabis. En tidigare studie från samma företag som ligger bakom de nya resultaten har visat på lovande resultat vid en annan sällsynt epilepsiform, Dravets syndrom, se länk nedan.

Cannabidiol har fått uppmärksamhet som huvudsaklig komponent i så kallad CBD-olja, vilken säljs till allmänheten som kostillskott. I de nu aktuella epilepsistudierna har renframställd cannabidiol använts i mycket högre doser än vad som finns i CBD-oljan.

Bakom studierna står det amerikanska företaget GW Pharmaceuticals som lämnat in ansökan om godkännande för cannabidiol för behandling av de två epilepsiformerna till den amerikanska myndigheten FDA.

I dag finns inget läkemedel som enbart har cannabidiol som aktiv ingrediens.

Läs abstract:

Elizabeth Thiele med flera. Cannabidiol in patients with seizures associated with Lennox-Gastaut syndrome (GWPCARE4): a randomised, double-blind, placebo-controlled phase 3 trial. Lancet, publicerad online den 24 januari 2018. DOI: 10.1016/S0140-6736(18)30136-3

Relaterat material

Cannabisläkemedel gav färre epileptiska anfall

Myndigheter agerar mot cannabisolja

Tveksam effekt av cannabisolja hävdar experter

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Epilepsi

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev