Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Cochleaimplantat gav Laskerpris

Publicerad: 9 september 2013, 14:04

Mottagare av 2013 års Laskerpris i klinisk forskning: Graeme Clark, Ingeborg Hochmair och Blake Wilson.

Foto: Lasker Foundation

Världens näst finaste pris inom medicinsk forskning går i år till upptäckter om hur neurotransmittorer frisätts samt för utvecklingen av cochleaimplantatet.


Nu står det klart vilka forskare som belönas med 2013 års Laskerpriser.

Albert Laskers pris för grundforskning går till amerikanen Richard Scheller och tysken Thomas Südhof för deras upptäckter kring snabb frisättning av neurotransmittorer, eller signalämnen i nervsystemet. Enligt prismotiveringen har de bägge forskarna identifierat ett flertal komponenter i denna process och upptäckt hur cellerna styr mekanismen. Richard Scheller är i dag verksam vid företaget Genentech, medan Thomas Südhof är verksam vid Stanford University School of Medicine.

Lasker-Debakey-priset i klinisk forskning går till australiensaren Graeme Clark, österrikiskan Ingeborg Hochmair och amerikanen Blake Wilson för utvecklingen av cochleaimplantet som gett hörsel till hundratusentals döva personer. Graeme Clark är professor emeritus vid University of Melbourne. Ingeborg Hochmair arbetar vid företaget Med-el i Insbruck, medan Blake Wilson är verksam vid Duke University i Durham, USA.

Lasker-Bloomberg-priset i allmänhetens tjänst går till Bill och Melinda Gates för att de  lett en historisk förändring om hur vi ser på jordklotets viktigaste hälsofrågor och för att de förbättrat liven för miljoner av världens mest utsatta människor .

Laskerprisen anses allmänt vara de finaste priserna inom medicinsk forskning efter Nobelpriset. Läs mer om pristagarna på den officiella sajten.

Relaterat material

Sju forskare delar på Laskerpriser

Laskerpris efter önskan från Mao

Fem forskare delar på prestigfulla Laskerpriser

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev