Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Dåliga spermier ger ökad risk för autism

Publicerad: 2 juli 2013, 20:00

Om mannens spermier injicieras i ägget vid provrörsbefruktningen löper barnet en liten ökad risk att få autism och utvecklingsstörning, enligt en svensk studie.


Ämnen i artikeln:

IVFAutism

Mellan1978 och 2010 föddes cirka fem miljoner barn över hela världen som resultat av ivf-behandlingar, in vitro fertilisering – vanligen kallat provrörsbefruktning.

Detta enligt uppgifter i en artikel i det amerikanska läkarsällskapets tidskrift Jama, skriven av en svensk-amerikansk forskargrupp.

Trots det stora antalet ivf-barn finns inga säkra uppgifter om barnens neurobiologiska utveckling på lång sikt, skriver forskarna. Några studier har pekat på ett samband mellan ivf och ökad risk för autism, medan andra inte har funnit något sådant samband.

Nu har forskarna gått igenom data från svenska register över barn födda mellan 1982 och 2007, följda fram till 2009. Av drygt 1,5 miljoner barn hade nästan 31 000, 1,2 procent, kommit till världen med hjälp av ivf. Bland ivf-barnen hade 1,5 procent fått någon autistisk sjukdom som diagnos under uppföljningstiden, och 1,1 procent hade utvecklingsstörning.

Sammantaget sågs ingen ökad risk för autism i gruppen jämfört med risken för barn som kommit till på naturlig väg. Däremot fanns en liten men statistiskt säker ökning av risken för utvecklingsstörning – en risk som dock försvann när forskarna räknade bort tvillingar och andra flerbarnsfödda ut materialet.

Dessutom sågs en liten, med statistiskt säker, ökad risk för både autism och utvecklingsstörning i samband med ivf-tekniker där spermien förs in i ägget. ICSI, intacytoplasmatisk spermieinjektion, används när mannen har nedsatt spermakvalitet. Risken för autism ökade till exempel från 29 till 136 per 100 000 personår. Sambandet sågs oavsett ålder på föräldrarna.

I absoluta tal är skillnaderna mycket små och knappast någonting som den enskilda patienten behöver bekymra sig om. Men på befolkningsnivå är det viktigt att titta närmare på sambandet i andra studier, skriver forskarna i Jama.

Orsakerna bakom sambandet är inte klara, men forskarna spekulerar i att epigenetiska faktorer och olika miljöfaktorers inverkan på genernas aktivitet kan spela en roll då embryot ligger i cellodling innan det förs in i livmodern.

Läs abstract:

Sven Sandin med flera. Autism and mental retardation among offspring born after in vitro fertilization. Jama, publicerad den 2 juli 2013. 2013;310(1):75-84

SARA RÖRBECKER

Ämnen i artikeln:

IVFAutism

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev