Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Dåligt minne kan tyda på risk för stroke och hjärtinfarkt

Publicerad: 2 februari 2010, 10:51

Risken för att drabbas av stroke kan mätas genom ett enkelt minnestest, visar en ny svensk studie.


Personer som har dåligt minne eller andra kognitiva svårigheter kan ligga i riskzonen för att drabbas av stroke. Ett enkelt test kan ge en fingervisning om vilka som löper ökad risk.

– Stroke är en av de vanligaste orsakerna till handikapp och död. Därför är det viktigt att tidigt kunna identifiera personer i riskzonen så att förebyggande insatser kan göras, säger Bernice Wiberg, läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Studien gick ut på att 930 friska män i 70-årsåldern gjorde tre olika tester som mäter mental och kognitiv förmåga. Ett av testen var ett enklare siffer- och bokstavstest.

13 år senare hade 166 män fått en stroke eller en så kallad TIA, transient ischemic attack, strokesyndrom som går över inom ett dygn. Av dem hade 105 dessutom drabbats av hjärtinfarkt som är en vanlig orsak till stroke eftersom blodflödet till hjärnan minskar.

Resultatet visade att de 25 procent som hade sämst resultat på siffer- och bokstavstestet löpte mer än tre gånger så stor risk att få en hjärtinfarkt, jämfört med de 25 procent som hade bäst resultat. De två andra testen visade ingen koppling till vare sig stroke eller hjärtinfarkt.

– Våra resultat visar att ett billigt test kan förutsäga risk för stroke. Om fler studier kan stödja dessa resultat kan det användas som ett enkelt test för att identifiera personer som behöver förebyggande insatser, säger Bernice Wiberg.

Läs abstract:

Neurology 2010; 74:379–385 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev