Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Danskt ja till cannabis

Publicerad: 8 november 2016, 11:40

Bilden illustrerar inte användning av medicinsk cannabis specifikt i Danmark.

Foto: Thinkstock

Kroniskt sjuka danskar kan framöver få röka cannabis helt lagligt. Efter en bred politisk uppgörelse ska ett fyraårigt försöksprojekt dra i gång den 1 januari 2018.


Tanken är i första hand att vissa patienter med cancer, ms, kronisk smärta eller ryggmärgsskador ska kunna bli ordinerade cannabis, meddelar det danska hälsodepartementet. Omkring 500 patienter väntas ingå i det fyraåriga försöksprojektet, som bygger på en partiöverskridande överenskommelse.

Målet är att patienter som i dag använder illegala ämnen framöver ska kunna behandlas lagligt och under kontrollerade former.

En rad frågetecken behöver dock rätas ut innan försöket drar i gång — inte minst hur den medicinska cannabisen ska köpas in. För de danska bönderna är svaret självklart: danskt cannabis till danska sjuka.

”Vi måste en gång för alla få alla möjligheter och risker analyserade, så vi kan ta reda på om vi i Danmark ska ha en cannabisindustri, som vi känner den från exempelvis Kanada, Israel och USA”, säger Lars Hvidfeldt, vice ordförande för organisationen Landbrug & Fødevarer.

Hur som helst finns ingen anledning att importera cannabis när den går att odla på hemmaplan, anser Hvidfeldt.

”Det är enda sättet att säkra tillräckliga mängder cannabis med den rätta kvaliteten”, säger han.

Fakta: Det danska försöket

Det danska försöket med cannabis för medicinskt bruk ska dra i gång den 1 januari 2018.

Det ska i första hand rikta sig till patienter med ms (multipel skleros), ryggmärgsskador, olika former av kronisk smärta och cancerpatienter som har besvär efter cellgiftsbehandling.

Om försöket leder till en lagändring kan Danmark bli det senaste i raden av länder och stater som legaliserat cannabis för medicinskt bruk. Sedan tidigare finns liknande lagar bland annat i Kanada och drygt 20 amerikanska stater, medan diskussioner pågår i exempelvis Australien och Tyskland.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev