Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Dataspel skärpte hjärnan

Publicerad: 4 september 2013, 17:00

Äldre fick inte bara bättre simultankapacitet av att spela ett dataspel designat för att träna just detta. Andra kognitiva funktioner, som arbetsminne och uppmärksamhet, förbättrades också.


Det är amerikanska forskare som i en ny studie i Nature drar slutsatsen att den åldrande hjärnan kan vara mer formbar än man hittills trott.

Så vitt forskarna vet utgör studiens resultat det första beviset för att äldre som spelar specialdesignade dataspel inte bara blir bättre på momenten som tränas i spelet, utan faktiskt kan få bättre kognitiv förmåga i övrigt.

I studien har forskarna låtit äldre spela ett dataspel, NeuroRacer, som går ut på att man kör sin bil längs en väg samtidigt som det gäller att reagera på olika skyltar som dyker upp.

46 personer mellan 60 och 85 år lottades till tre olika grupper. Den första gruppen fick spela spelet i sammanlagt 12 timmar under en månads tid. Den andra gruppen fick antingen köra eller reagera på skyltar – det vill säga ägna sig åt en uppgift i taget – i motsvarande omfattning. Den tredje gruppen spelade inte alls.

Kognitiva tester visade att simultankapaciteten förbättrats markant efter interventionen och dessutom höll i sig sex månader senare – men bara hos deltagarna som tränat på just detta.

Hos den gruppen såg forskarna även förbättringar av kognitiva funktioner som inte tränats. Det gällde bland annat arbetsminne och förmågan att behålla uppmärksamheten, det vill säga funktioner som försämras när vi åldras.

På EEG såg forskarna dessutom en ökad aktivitet i prefrontala barken, en del av hjärnan som har betydelse för just arbetsminne och uppmärksamhet.

Enligt forskarna är eller kommer spelet inte att bli kommersiellt tillgängligt, utan har tagits fram i forskningssyfte.

Se abstract:

J. A. Anguera med flera. Video game training enhances cognitive control in older adults. Nature, publicerad online 4 september 2013. doi:10.1038/501018a.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev