Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

De får Nordiska medicinpriset

Publicerad: 13 november 2017, 12:56

Gunhild Waldemar och Kaj Blennow belönas för sin demensforskning.

Foto: Tomas Bertelsen, Johan Wingborg

Forskarna Gunhild Waldemar och Kaj Blennow tilldelas 2017 års upplaga av Nordiska medicinpriset för att de ”skapat en omfattande och viktig vetenskaplig bas rörande demenssjukdomarnas förekomst, orsaker och behandlingsmöjligheter”.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs universitet

Priset är med sin prissumma på 1 miljon kronor ett av Nordens största medicinpriser och i år är det alltså demensforskning som belönas.

Gunhild Waldemar, professor vid Köpenhamns universitet, får priset ”för sina kliniska studier rörande funktionell avbildning av hjärnan vid normalt åldrande och vid demenssjukdomar, samt för sitt pionjärarbete med att skapa bästa möljiga vård för patienter med demenssjukdomar”.

Kaj Blennow är professor och verksam vid Göteborgs universitet. Han får priset för ”sina grundläggande studier av biomarkörer för Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar, samt för sina epokgörande studier rörande molekylära mekanismer vid Alzheimers sjukdom”.

Nordiska medicinpriset kommer att delas ut den 1 februari 2018 i försäkringsbolaget Folksams lokaler i Stockholm. Priset hette tidigare Salusansvarpriset.

Relaterat material

De delar på 1 miljon kronor

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Göteborgs universitet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev