Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

De passar på när barnen sover

Publicerad: 4 september 2013, 12:03

Gunilla Yngve, till vänster, och Ewa Geel på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping ser till att undersökningarna flyter på som de ska.

Foto: Lars Andersson/Bildbyrån

Personalen på Länsjukhuset Ryhov i Jönköping slår flera flugor i en smäll när små barn sövs för MR-undersökning. Då passar det utmärkt att även göra andra tester.


– Det här är en vinst inte minst för barnen, som nu slipper att sövas flera gånger. Ofta tycker de att de här undersökningarna är mycket jobbiga, säger Gunilla Yngve, narkos­sjuksköterska på sjukhuset.

– Barnen och föräldrarna slipper också flera resor till sjukvården. Och även vi i sjukvården sparar tid.

Det var för mer än tio år sedan som en pojke skulle genomgå en MR-undersökning på sjukhuset. Mamman frågade om det inte gick att ta några blodprover medan pojken ändå var sövd, eftersom han var spruträdd.

Frågan blev med tiden starten på ett nytt arbetssätt. I dag är det i snitt två barn i veckan där annan sjukvårdspersonal passar på att göra ”samordnade” undersökningar efter att MR-undersökningen är klar – och barnet fortfarande är sövt. Det handlar främst om blodprov samt hörsel-, syn- och tandundersökningar av multisjuka, funktionshindrade eller mycket sjukhusrädda barn. Det förekommer även lumbalpunktioner, peg-insättningar och benmärgsprover. Undersökningarna, upp till fyra stycken, görs i ett förberedelserum bredvid MR-kameran.

– Vi får ibland förfrågningar om att göra ännu mer omfattande undersökningar eller behandlingar.  Då måste vi ibland avstå eftersom barnet skulle behöva sövas längre och djupare. Vi gör sövningen primärt för MR, säger röntgensjuk­sköterskan Ewa Geel.

Oftast är det den ansvariga barnläkaren som håller koll på vilka andra undersökningar som kan vara aktuella att göra samtidigt som MR-undersökningen. Logistiken kring testerna sköts sedan av Ewa Geel tillsammans med barnkliniken på sjukhuset.

– Det krävs en del planering för att det ska fungera, för vi vill använda tiden så effektivt som möjligt. Vi ber personalen som ska utföra de samordnade undersökningarna att vara tillgängliga, och kontaktar dem när MR-undersökningen börjar bli klar. Då kommer de ner till röntgen och ställer sig då bokstavligt på kö för att göra sina undersökningar, säger Ewa Geel.

Hon och hennes kollegor har inte hört talas om att andra sjukhus jobbar på liknande sätt.

– Det skulle vara jätteroligt om den här metoden får större spridning, säger både Ewa Geel och Gunilla Yngve.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev