lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Demensforskare prisades av drottningen

Publicerad: 9 april 2013, 08:15

Professor Bengt Winblad får Silviahemmets forsknings- och utbildningsstipendium för sin forskning om alzheimer och andra demenssjukdomar.


Utmärkelsen delades ut av drottning Silvia på Silviahemmets inspirationsdag, som ägde rum på tisdagen i Stockholm. Det är ett återkommande evenemang som ska ge ny kunskap och inspiration till personal runt om i landet som arbetar med personer med demenssjukdomar.

Bengt Winblad uppmärksammas för sina 30-åriga insatser inom forskningen, bland annat när det gäller kliniska prövningar för att behandla Alzheimers sjukdom. Han har även startat och leder Swedish brain power, ett tvärprofessionellt nätverk med Sveriges främsta forskare inom demensområdet.

2011 utsågs Bengt Winblad internationellt till den mest produktiva demensforskaren i världen. Stipendiet är på 50 000 kronor.

Initiativet till det kombinerade kunskapscentret och dagcentret Silviahemmet togs av drottning Silvia och det startades 1996. Tillsammans med Stockholms läns äldrecentrum står Silviahemmet för Svensk Demenscentrum, som bygger upp och sprider kunskap om demenssjukdomar och demensvård.

Relaterat material

100 miljoner till hjärnforskare

Svenska forskare definierar personlig demensvård

Koppling i hjärnan ökar kunskap om alzheimer

Vårdens 100 mäktigaste listade

54 svenskar bland de mest citerade 

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev