Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Depression var vanligt efter traumatisk hjärnskada

Publicerad: 19 maj 2010, 14:12

Mer än varannan person som fått en traumatisk hjärnskada drabbades av en allvarligare depression året efter skadan, enligt en ny studie.


Forskare vid University of Washington i Seattle, USA, följde upp 559 patienter med strukturerade telefonintervjuer en, sex, åtta, tio och tolv månader efter att de hade drabbats en traumatisk hjärnskada.

Patienterna fick även svara på enkäter om depression och oro efter varje intervju, och dessutom utvärderades deras livskvalitet efter ett år.

Det visade sig att över hälften, 53 procent, uppfyllde kriterierna för uttalad depression åtminstone en gång under uppföljningsperioden. En månad efter skadan hade 31 procent depression, efter ett halvår var siffran 21 procent.

Risken att få en en depression var ökad för personer som tidigare varit deprimerade eller hade haft alkoholproblem och för yngre personer. De som drabbades av depression var också oftare drabbade av andra ångestrelaterade problem, och rapporterade lägre livskvalitet.

Resultaten visar även att bara 44 procent av dem som uppfyllde kriterierna för allvarlig depression fick antidepressiv behandling eller någon form av terapi.

Läs abstract:

JAMA. 2010;303(19):1938-1945

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev