Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

”Det händer mycket inom akutneurologin”

Publicerad: 30 April 2015, 09:58

Anders Svenningsson, ordförande i Svenska Neurologföreningen.

Foto: Johan Löf / Bildbyrån

Hallå där, Anders Svenningsson, ordförande i Svenska Neurologföreningen som för första gången anordnar Neurologiveckan, som startar i Umeå nu på måndag.


Berätta om Neurologiveckan.

– Det blir en fullmatad vecka med utbildning inom neurologi, dit man som ST-läkare kan åka för att bredda sig, och som specialist för att få en överblick över det senaste inom neurologin. En viktig del är förstås också att träffa en massa folk, så att vi knyter ihop neurologin i Sverige lite tajtare. Inte minst nu när vi får andra regler för resor, som gör att färre kanske kommer att åka i väg utomlands, ser vi det här som en bra möjlighet att erbjuda fortbildning.

Hur skiljer sig Neurologiveckan mot tidigare års vårmöten?

– Det är första gången får vi ett heltäckande utbildningsmöte för neurologin i Sverige. Våra vårmöten har varit kortare och där har det i första hand legat på den lokala värden att ta fram ett program, vilket gjort att det ofta präglats av vilka specialiteter man har just där. Nu har Svenska Neurologföreningen tagit över den biten.

Vilka är de hetaste punkterna i programmet, tycker du?

– De är många. Det händer mycket inom akutneurologin till exempel, som är jättespännande. Ett exempel är trombektomi vid stroke, där man mekaniskt drar ut proppar. De studier som nyligen kommit gör det hett på flera plan. Det ger möjlighet till ny behandling som kommer att göra stor skillnad. Det har även politiska dimensioner. Hur ska man kunna erbjuda behandlingen på ett bra sätt i Sverige?

Något mer?

– Ja, sedan är det naturligtvis också intressant med behandling inom ms. Djup hjärnstimulering är också ett område som är på stark frammarsch. Och vi kommer även att ha en informations- eller diskussionspunkt där vi tar upp de nationella riktlinjer för Parkinsons sjukdom och ms som just nu tas fram.

Hur många har hittills anmält sig till Neurologiveckan?

– Lite drygt 200 personer. Det tycker vi är bra med tanke på att vi räknar med att vi har runt 350 aktiva neurologer i Sverige. Alla kan inte åka hit, verksamheten måste ju ändå fungera. Men vi hoppas att Neurologiveckan ska växa mer och mer. Kanske kan det bli ett skandinaviskt möte på sikt.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev