Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

E-vitamin och nötter minskade risk för Parkinsons sjukdom

Publicerad: 14 november 2002, 13:34

Att äta E-vitaminrik kost och nötter kan minska risken att utveckla Parkinsons sjukdom. Det visar en studie som presenteras i tidskriften Neurology.


Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Forskarna som arbetar vid Harvard School of Public Health, Boston, USA, utförde en studie för att undersöka om risken att utveckla Parkinsons sjukdom kan påverkas beroende på intaget av E- och C-vitamin, karotenoider, samt andra vitamintillskott. Detta med anledning av att oxidativa skador antas kunna påverka sjukdomsutvecklingen vid Parkinsons sjukdom.  I studien dokumenterade forskarna förekomsten av Parkinsons sjukdom i två grupper, som bland annat fick fylla i enkäter om kostvanor.  En av grupperna bestod av 76 890 kvinnor från the Nurses' Health Study, som följdes under 14 år. Den andra gruppen bestod av 47 331 män från the Health Professionals Follow-Up Study, som följdes under 12 år. Totalt fann forskarna 371 personer bland deltagarna som utvecklade Parkinsons sjukdom under perioden.  Studien visar att vare sig det totala intaget av E-, eller C-vitamin, eller kosttillskott med vitaminerna, eller ett kosttillskott med många olika vitaminer, kunde kopplas till en minskad risk att utveckla Parkinsons sjukdom.  De fann dock att ett högt intag av E-vitamin i kosten gav 32 procent minskad risk att utveckla sjukdomen hos den femtedel av deltagarna som hade högst intag, jämfört med den femtedel som hade lägst intag.  Att äta nötter minskade också risken att utveckla Parkinsons sjukdom. De som åt nötter minst 5 gånger per vecka hade 43 procent lägre risk att utveckla sjukdomen, jämfört med dem som åt nötter mindre ofta än en gång per månad.  Att stoppa i sig C-vitamin och karotenoider påverkade inte risken att utveckla sjukdomen.

Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev