Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Elektroder i hjärnan gav färre symtom hos CP-patienter

Publicerad: 2 juli 2009, 09:30

Elektrisk stimulering av hjärnan kan hjälpa patienter med dyskinetisk CP, cerebral pares. Det visar en fransk studie.


I studien, som publiceras online i Lancet Neurology i dag, har forskare vid bland annat sjukhuset Pitié-Salpêtrière i Paris, följt 13 vuxna patienter med dyskinetisk CP. Denna variant innebär bland annat ökande motoriska svårigheter och det finns ingen effektiv läkemedelsbehandling.

Djup hjärnstimulering är en metod som innebär att elektroder inplanteras i hjärnan på patienten. Elektroderna stimuleras sedan med högfrekvent ström som blockerar störande nervsignaler i hjärnan.

Metoden har prövats med framgång på bland annat patienter med Parkinsons sjukdom, men den har tidigare inte använts mot dyskinetisk CP.

De patienter som ingick i studien hade alla mildare symtom av sin sjukdom. Målet med undersökningen var att se om hjärnstimuleringen minskade deras symtom, mätt enligt Burke-Fahn-Marsden-skalan.

Ett år efter att elektroderna opererats in i hjärnan på patienterna hade symtomen i snitt minskat med nästan 25 procent enligt mätskalan. Det var dock stor skillnad mellan olika patienter. Några hade hälften så svåra besvär, medan det inte gick att se någon förbättring alls hos tre av patienterna.

Men för de flesta patienter förbättrades både rörlighet och livskvalitet och smärtan minskade.

Forskarna konstaterar att den exakta placeringen av elektroderna i hjärnan antagligen spelar stor roll för resultatet och anser att fler och större studier behövs för att utreda metodens effektivitet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev