Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

”En tragedi inom strokevården”

Publicerad: 11 september 2012, 14:09

Äldre patienter med akut stroke får sällan propplösande behandling. En stor tragedi, ansåg talare på den europeiska neurologkongressen EFNS i Stockholm.


Det var Bo Norrving, professor i neurologi vid Lunds universitet, som riktade skarp kritik mot att sjukvården inte ger äldre strokepatienter trombolys i tillräckligt hög grad.

Han hänvisade till en studie kallad IST-3, som tidigare i år visade att trombolys har lika god effekt hos äldre personer upp till 80 års ålder som hos andra åldersgrupper.

Registersiffror visar visserligen att andelen äldre som får trombolys ökar, men det går alldeles för långsamt enligt Bo Norrving.

– Det är en stor tragedi att det finns patienter som skulle ha nytta av det bästa vi kan ge i den akuta fasen, men som inte får det. Vi kan inte längre avhålla äldre upp till 80 år från att få behandlingen, sade han.

Han var en av talarna på ett symposium som sammanfattade några av de viktigaste programpunkterna på neurologkongressen EFNS som pågått i Stockholm under fyra dagar och som avslutades på tisdagen.

I ett rasande tempo sammanfattade Bo Norrving några av höjdpunkterna som avhandlats på kongressen inom strokeområdet.

Förutom trombolys hos äldre lyfte han fram betydelsen av variationer i blodtrycket för risken för stroke, där det kommit nya kunskaper de senaste åren. Den brittiska forskaren Peter Rothwell, som även höll ett separat anförande på kongressen, har visat att stora variationer i det systoliska blodtrycket mellan mätningar är en stark riskmarkör för stroke.

Rekommendationen har dock varit att behandla individer med ett genomsnittligt högt blodtryck, vilket gör att man riskerat att missa dem med störst variationer.

– Det gör att vi troligen inte behandlar rätt patienter i dag. Den nya kunskapen har stora implikationer, sade Bo Norrving.

Ett mer glädjande budskap var att stroke hamnat på den politiska agendan i hela världen. För ett år sedan togs stroke för första gången upp som ett prioriterat område av FN, och i våras satte Världshälsoorganisationen WHO upp ett mål om att minska dödligheten i stroke.

Bo Norrving frågade den välfyllda salen med åskådare hur många som kände till begreppet ”25 by 25-target”. Ingen räckte upp handen.

Begreppet står för målet att reducera dödligheten i icke smittsamma sjukdomar, bland annat stroke, med 25 procent innan år 2025, förklarade Bo Norrving och uppmanade sina kollegor:

– Här måste vi neurologer ta en ledande roll och samarbeta med andra discipliner för att förebygga stroke.

Torbjörn Tomson, professor i neurologi vid Karolinska institutet, berättade bland annat om nya, experimentella metoder för att behandla patienter med epilepsi som inte blir hjälpta av läkemedel. Det handlar om en relativt stor grupp, runt 30 procent svarar inte på läkemedelsbehandling.

Några metoder som nu testas är att leverera läkemedel lokalt i hjärnan, samt cellterapi med neurala stamceller. Dessa behandlingar är dock långt ifrån redo att användas kliniskt.

Det pågår även försök med en icke-invasiv form av vagusnervstimulering. I dag sker vagusnervstimuleringen genom att en pulsgenerator opereras in under huden på bröstet, men nu har en metod där generatorn bärs externt testats i en mindre pilotstudie, berättade Torbjörn Tomson.

– Resultaten är lovande, men vilken roll metoden får återstår att se, sade han.

Relaterat material

Ny forskning kan förändra synen på högt blodtryck

Trombolys hjälper även äldre

Tusentals neurologer till Stockholm

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev