Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Enzym tycks skydda hjärnan

Publicerad: 12 mars 2009, 12:57

Ett enzym som anses vara kopplat till sjukdomar som cancer, diabetes och fetma visar nu också tecken på att skydda hjärnan.


I en ny studie som publiceras i tidskriften Developmental Cell fick möss som hade fått ett enzym inaktiverat allvarliga hjärnskador.

Enzymet AMP-aktiverat proteinkinas har tidigare studerats för eventuellt samband med flera sjukdomar. Till exempel har forskare kunnat visa att proteinet stimulerar glukosupptag vid muskelarbete och enzymet har föreslagits som måltavla för läkemedel mot bland annat cancer, diabetes och fetma.

I den nya studien inaktiverades enzymet selektivt hos musembryon. Forskarna bakom studien kunde konstatera att de muterade mössens totala hjärnvolym minskade med ungefär 50 procent sedan enzymet inaktiverats.

Mutationen orsakade även en minskning av lillhjärnan och en omfattande förlust av neuron i hela centrala nervsystemet. Mössen avled alla inom tre veckor.

Studien är genomförd av forskare vid Washington University School of Medicine i St Louis, USA. De anser att deras resultat tyder på att modifiering av AMP-aktiverat proteinkinas kan användas för att motverka hjärnsjukdom.

Developmental Cell 2009; 16: 256-270

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev