Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

EU storsatsar på forskning om hjärnan

Publicerad: 28 januari 2013, 12:24

Sten Grillner, professor vid Karolinska institutet, är en av de ansvariga för jättefprojektet om hjärnan.

Foto: Photos, Erik Cronberg

Med ett gigantiskt forskningsanslag på över 10 miljarder kronor ska ett europeiskt forskarlag ta fram världens mest avancerade datorsimulator av hur hjärnan fungerar.


– Jag är mycket upprymd av detta. Det blir en mycket stor förstärkning av viktig forskning om hjärnan, säger Sten Grillner, professor vid institutionen för neurovetenskap vid Karolinska institutet, som leder ett av delprojekten i satsningen.

Tanken med projektet, The Human Brain Project, är att samla all existerande kunskap om hjärnan för att sedan bit för bit bygga upp en modell för hur hjärnan fungerar med hjälp av superdatorer.

– Den mänskliga hjärnan har allt för många interaktiva processer för att en forskarhjärna ska kunna få en helhetsbild av vad som är orsak och verkan i en given process. Därför måste vi ta hjälp av bland annat simulering. Och detta går nu att göra på ett helt annat sätt än för bara några år sedan tack vare framsteg inom datatekniken, säger Sten Grillner.

– Vi kommer att börja med att göra modeller för delfunktioner av hjärnan. Målet i slutändan är att ha en modell för hur hela hjärnan fungerar.

Hur likt ”originalet” är det rimligt att tänka sig att en sådan modell av hela hjärnan kan bli?

– I ett mycket långt perspektiv så tror jag det blir möjligt att en simulerad hjärna till exempel  kan ta emot sensorisk information i form av syn och hörsel och att denna information sedan bearbetas i motsvarande hjärnbarken och i subcortikala strukturer för att simulatorn i slutändan ska fatta enkla och komplicerade beslut baserat på informationen, säger Sten Grillner.

Vad blir de största utmaningarna i projektet?

– En stor utmaning är integrera all information från olika discipliner som genetik, neurologi, cellbiologi och lingvistik. Det blir också en utmaning att sålla bort och inte låta sig distraheras av mindre viktig information, säger Sten Grillner.

I projektet ingår forskare från ett åttiotal europeiska och internationella institutioner. Det leds från Ecole Polytechnique Fédéderale de Lausanne i Schweiz. Sten Grillner är en av koordinatorerna och har ansvar för neuroinformatik i projektet, det vill säga insamling av organisation av information om hjärnan i en databas.

– Sjukdomar i hjärnan, både inom psykiatri och neurologi, står för en tredjedel av den totala sjukvårdskostnaden. Vi hoppas kunna få bättre förståelse av basala sjukdomsmekanismer samt i slutändan bättre diagnostik och behandling, vilket därmed kan bidra till lägre sjukvårdskostnader, säger Sten Grillner.

– Men vi hoppas också kunna hitta kunskap för att förbättra rena tekniska lösningar. Hjärnan är bättre än robotar på det mesta. Det är till exempel mycket energieffektiv och går bara på 30 till 60 watt, säger Sten Grillner.

Satsningen på hjärnan är ett av två så kallade flaggskeppsprojekt som EU-kommissionen offentliggjorde i dag, måndagen den 28 januari. Det andra handlar om kolmaterialet grafen och ska ledas från Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Finansieringen av projekten sträcker sig tio år framåt. Projektet om hjärnan ska sätta i gång i slutet av 2013.

Texten är uppdaterad tisdag 29 januari kl 15.00.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev