Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Expertråd satte viktig hjärnfunktion ur spel

Publicerad: 24 mars 2009, 14:09

Expertråd satte viktig hjärnfunktion ur spel

Råd från ”experter” förvirrar hjärnan och får oss att förlora omdömet. Det visar ny forskning som kan förklara varför ingen reagerade på de varningstecken som fanns om att vi var på väg mot en finansiell härdsmälta.


Med facit i hand var orsakerna till den globala finanskrisen uppenbara, hävdar flera förståsigpåare. Många påstår till och med att krisen var förutsägbar. Ändå reagerade ingen. Varför?

Enligt Gregory Berns, neuroekonom vid Emory University i Atlanta, USA, finns troligen en del av förklaringen i hur våra hjärnor fungerar när den tvingas värdera risker – med respektive utan råd från ”experter”.

I ett experiment nyligen lät Gregory Berns och hans kollegor 24 frivilliga studenter göra ett enkelt val: acceptera en säker betalning eller satsa på ett potentiellt mer vinstgivande men mer riskfyllt lotteri.

När de frivilliga funderade över vad de skulle välja aktiverades områden i hjärnan kända för att kalkylera risker och belöningar. I linje med tidigare forskning sågs mer hjärnaktivitet i dessa dopaminutsöndrande områden när den förväntade belöningen var högre.

– När det inte finns några ”expertråd” med i bilden, när folk fattar dessa beslut på egen hand, ser man en tydlig korrelation mellan den förväntade vinsten i lotteriet och områden i hjärnan som associeras med dopamin, säger Gregory Berns till New Scientist.

Sedan, för att se hur de frivilliga reagerar på ”expertråd”, berättade forskarna för studenterna att Charles Noussair, en ekonomiprofessor vid Emory University och rådgivare åt US Federal Reserve, det vill säga den amerikanska motsvarigheten till Riksbanken, var beredd att ge sin åsikt, det vill säga huruvida studenterna borde acceptera pengarna eller chansa och riskera dem. I verkligheten var det dock en dator som avgjorde hur rådet skulle se ut.

Det visade sig, med hjälp av bilder av hjärnan, att studenterna nästan undantagslöst tog expertens råd blint, det vill säga utan att de dopaminproducerande områdena i hjärnan aktiverades.

– Det visar att den normala mekanismen som vi har när vi kalkylerar risker och belöningar inte används när du har en expert som säger åt dig vad du ska göra. Jag tror att det här, om inte helt så åtminstone delvis, kan förklara den nuvarande situationen med den finansiella krisen. Enligt min åsikt, ska beslutsfattande inte lämnas över till andra, experter eller inte, säger Gregory Berns.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev