Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Få fall av farlig biverkning efter pandemivaccination

Publicerad: 13 April 2010, 20:00

Rädslan för Guillain-Barrés syndrom vid massvaccineringen mot svininfluensa var obefogad. Det pekar en av de första utvärderingarna på.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det har länge funnits farhågor om att vaccinationer skulle kunna fungera som en utlösande faktor för Guillain-Barrés syndrom, en akut inflammatorisk sjukdom i perifera nerver och nervrötter. Misstankarna aktualiserades också nyligen i debatten kring massvaccinationen mot influensa A(H1N1).

Nu har amerikanska forskare undersökt antalet rapporterade fall av Guillain-Barrés syndrom efter vaccineringen mot influensa A(H1N1) i USA under 2009.

Deras analys av information från smittskyddsenheter och ett nationellt biverkningsregister visade att totalt 35 fall av syndromet rapporterats i samband med vaccineringen mot (A(H1N1) under 2009. Det motsvarar 3,5 fall per 10 miljoner personer som vaccinerats. Samtliga fall förutom ett hade inrapporterats inom sex veckor efter vaccinationstillfället, och 23 fall inom två veckor.

Den nya rapporten presenterades på den pågående neurologikonferensen AAN i Toronto, Kanada. Analysen visar även att antalet fall av syndromet var något högre efter vaccinationen mot säsongsinfluensa under samma år, där 7,3 fall per 10 miljoner vaccinationer rapporterats.

I en kommentar till nyhetstjänsen Eurekalert säger forskarna att deras analys pekar på att de rapporterade fallen varken har något samband med pandemivaccinationen eller med vaccinationen mot säsongsinfluensa.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev