Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Fallrisk för patienter med parkinson förutsågs av tester

Publicerad: 23 juni 2010, 13:56

Ett batteri av tester kan förutsäga vilka patienter med Parkinsons sjukdom som löper hög risk att falla omkull och skada sig, enligt en ny studie.


Risken för att ramla är ett stort problem bland personer med Parkinsons sjukdom, men det är dåligt undersökt hur patienternas fallrisk kan förutspås.  Det menar forskare vid Queensland University of Toronto som nu undersökt saken i en ny studie.

Totat 101 personer med Parkinsons sjukdom, som fortfarande kunde gå utan hjälpmedel, fick göra en rad tester för att utvärdera deras parkinsonsymtom, balans och rörlighet. Majoriteten av patienterna befann sig i ett tidigt sjukdomsstadium, med en genomsnittlig tid sedan diagnos på sex månader. Under en halvårsperiod fick de sedan rapportera hur ofta de föll omkull.

Enligt resultaten som presenteras i veckans nummer av tidskriften Neurology hade knappt hälften, 48 procent, av deltagarna ramlat omkull under den studerade perioden. Ungefär hälften av dem som ramlat hade gjort det mer än en gång.

Av de använda testerna var det tre som hade lyckats bäst med att förutsäga fallrisken: ett test över generella parkinsonsymtom, en enkät med frågor om hur ofta patienten  stelnade  mitt i en rörelse, samt ett balanstest.

När dessa tre tester kombinerades kunde de tillsammans förutsäga 78 procent av de inträffande fallen.

Forskarna konstaterar att de aktuella testerna utgör ett enkelt sätt att bedöma fallrisken bland parkinsonpatienter, vilket också gör det möjligt att sätta in åtgärder för att förhindra att de ska ramla.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev