Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Fetma kan ge strokedrabbade större reserver mot matleda

Publicerad: 8 februari 2011, 11:32

Överviktiga eller feta patienter har längre långtidsöverlevnad efter en blödning eller blodpropp i hjärnan, enligt nya studier.


Fetma är generellt sett en riskfaktor för sjukdom och förtidig död. Men fetma kan också ge vissa patientgrupper överlevnadsfördelar. Enligt två nya studier tycks detta vara fallet för patienter som drabbats av stroke.

Det är bland annat koreanska forskare som följt 1 604 patienter efter en hjärnblödning, hemorragisk stroke.

Patienternas kroppsmasseindex, BMI, tycktes inte ha någon inverkan på den kortsiktiga överlevnaden men väl till överlevnad på längre sikt.

Jämfört med normalviktiga hade överviktiga och feta patienter 31 respektive 39 procents lägre risk att ha avlidit vid en uppföljning efter i snitt 33,6 månader.

Resultaten, som i dag tisdag 8 februari publiceras i tidskriften Neurology, är samstämmiga med resultat som nyligen publicerats i tidskriften Stroke.

I den senare studien följde grekiska forskare 2 785 patienter upp till tio år efter att de drabbats av en stroke. Av de normalviktiga levde då fortfarande 42 procent, jämfört med 47 respektive 53 procent bland de överviktiga eller feta.

Kjell Asplund, som är professor och registerhållare i det nationella kvalitetsregistret Riks-stroke, är delvis förvånad över resultaten.

– Det är tidigare visat att bland äldre personer i allmänhet så innebär lätt eller måttlig övervikt en överlevnadsfördel. Bland äldre som drabbats av hjärtsjukdom är också överlevnaden bättre vid måttlig övervikt. Depression, matleda och viktförlust är vanliga problem efter stroke. Överviktiga patienter kan då ha en fördel av att de har mer fysiologiska reserver, säger han till Dagens Medicin.

– Däremot har jag svårare att förklara att även patienter med mer uttalad fetma skulle ha en överlevnadsfördel. Bland dessa patienter är det vanligare med högt blodtryck och diabetes, vilket borde påverka deras överlevnad negativt. Men kanske ger deras större reserver även dem en total  överlevnadsfördel.

Läs abstract till studierna:

Neurology 2011; 76: 567–573
Stroke 2011; 42: 30–36

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev