Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Förlamad kommunicerar med tankekraft

Publicerad: 14 november 2016, 12:07

Foto: University Medical Center Utrecht

För första gången kan en förlamad patient kommunicera genom att använda sin tankeförmåga i kombination med ett hjärnimplantat, enligt nya fynd publicerade i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

ALS

Den kvinnliga patienten är drabbad av nervsjukdomen amyotrofisk lateral skleros, och kan varken tala eller röra sig. Tidigare kommunicerade hon med ett kamerasystem som läste av ögonrörelser, och via tekniken kunde hon välja ut bokstäver på en dataskärm framför sig och forma meningar.

Men eftersom kvinnan kan tappa förmågan att blinka med tiden så ville ett nederländskt forskarlag ta tekniken ett steg längre. De skapade därför ett system som baseras på tankeförmåga.

I ett första steg fick patienten ett par elektroder inopererade i hjärnan. De placerades över motorcortex, en hjärnregion som initierar rörelse. Elektroderna kopplades till en mindre sändare som placerades i vänstra delen av bröstkorgen. Sändaren skickade i sin tur signaler till en mottagare i form av en mjukvara med tillhörande skärm.

På skärmen finns ett alfabet samt en röd ruta som rör sig över bokstäverna. När rutan hamnar över en bokstav som kvinnan vill använda ska hon tänka att det finns en datormus i högra handen som hon klickar med. Och trots att det inte går i verkligheten så skapas ändå en motsvarande nervsignal i hjärnan. Med hjälp av elektroderna tar sig signalen vidare till sändaren och mottagaren – och en bokstav väljs ut.

Kvinnan använder systemet dagligen i sin hemmamiljö. Efter sex månaders träning kan hon hantera det med en nästan 100 procentig precision, skriver forskarna. Och dessutom går det allt snabbare. I början tog det 52 sekunder för kvinnan att välja ut en bokstav medan hon numera får fram två bokstäver under en minut.

Härnäst vill forskarna snabba på systemet och göra kommunikationen mer nyanserad genom att operera in fler elektroder.

Kvinnan är 58 år gammal och fick hjärnimplantatet i oktober 2015. Hon hade två poäng på en så kallad ALS-FRS skala som mäter funktionsnedsättningen hos patienter med amyotrofisk lateral skleros.

Studien är delvis sponsrad av Medtronic, ett företag inom medicinteknik.

Läs mer i abstract:

Mariska J Vansteensel med flera. Fully implanted brain-computer interface in a locked-in patient with ALS. The New England Journl of Medicine, publicerad online den 12 november 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1608085

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ALS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev