Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Försäkringskassan vill ha klara besked om ME

Publicerad: 19 oktober 2017, 11:43

”Den medicinska professionen ska stödja sig på medicinsk vetenskap och beprövad erfarenhet, men det finns i dag inte en samsyn mellan företrädare för patientföreningar och neurologspecialister”, skriver Lars-Åke Brattlund.

Foto: Kenneth Hellman

Läkarkåren är splittrad när det kommer till diagnosen ME/CFS och därför vill Försäkringskassan att Socialstyrelsen sätter ner foten.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen
Även bland läkarkåren går åsikterna isär gällande etiologi, utredning, behandling och prognos – ur Lars-Åke Brattlunds brev till Socialstyrelsen

– Vi ska göra försäkringsmedicinska bedömningar baserat på underlag av läkare. Och det är klart att det är en utmaning för oss att hantera rättssäkerheten när det är olika viljor i professionen kring det här, säger Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör vid avdelningen för sjukförsäkring, Försäkringskassan, till Dagens Medicin.

I ett brev till Socialstyrelsen efterlyser han ett försäkringsmedicinskt beslutsstöd kring diagnosen ME/CFS.

– Vår önskan till Socialstyrelsen är att få en ledstång i våra försäkringsmedicinska bedömningar. Svårare än så är det inte.

Hur gör ni i dag, när ni inte har någon ledstång att hålla i?

– Vi får göra så gott vi kan. Det är inte jättelätt när olika läkare kanske ser på diagnos och behandling på lite olika sätt.

Det är ändå myndighetsbeslut det handlar om. Hur rättssäkert är det i dagsläget?

– Ju mer oprecis vetenskapen är, ju mer osäkra blir våra ställningstaganden. Det försäkringsmedicinska beslutsstödet är något för oss att förhålla oss till men sedan ska vi bedöma varje enskilt ärende för sig. Så rättsäkerheten gör vi väl, men den kan säkert bli bättre och lättare att förklara.

Socialstyrelsen har ännu inte återkommit i ärendet.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev