Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Forskare avslöjar hur smaksignaler överförs till hjärnan

Publicerad: 5 november 2014, 18:00

I försök på möss visar forskare nu att smaksignaler från tungan skickas via specialiserade nervceller till en omkopplingsstation i hjärnan. Därmed skulle en del av smaksinnet inte vara så komplicerat som vissa forskare trott.


Resultaten baseras på studier av genförändrade möss där aktivering av enskilda nervceller kunde fångas upp med ett litet mikroskop som opererades in i huvudet på djuren.

Forskarna kunde då se exakt vilka nervceller som aktiverades när tungan utsattes för ämnen med någon av de fem grundsmakerna sött, surt, salt, beskt och umami.

De konstaterar att det fanns en  stark matchning  mellan celler på tungan som reagerade på specifika grundsmaker och de så kallade ganglionceller som skickade signalen vidare till hjärnan.

Enligt forskarna motsäger resultaten en teori om att smaksignalerna skulle skickas på ett mer komplext sätt genom flera olika nervceller.

I stället konstaterar forskarna att en stor majoritet av ganglioncellerna bara reagerade på ett smakämne. Samtidigt fanns det också ganglionceller som reagerade på kombinationer av två grundsmaker, framför allt beskt och surt samt umami och sött.

Bakom studien står forskare vid bland annat Howard Hughes Medical Institute och Columbia University i New York.

De hoppas nu ta reda på mer om hur hjärnan reagerar på olika smaker och hur den använder detta för att styra över handlingar och beteende.

Läs abstract till studien:

Robert Barretto med flera. The neural representation of taste quality at the periphery. Nature, publicerad online den 5 november 2014. DOI: 10.1038/nature13873

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev