Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Forskare studerar autism med odlade minihjärnor

Publicerad: 17 juli 2015, 06:20

Del av en hjärnorganoid som visar den komplexa organisationen av omogna delande celler (rosa) och ett omgivande lager av mognande nervceller (gröna).

Foto: Jessica Mariani

Med hjälp av små, odlade tredimensionella hjärnor från stamceller, har amerikanska forskare bland annat sett att det verkar vara en obalans i utvecklingen av olika sorters nervceller i minihjärnor från autistiska personer.


Ämnen i artikeln:

AutismspektrumstörningAutism

Genom att få stamceller från försökspersoners hud att bilda nervceller i en tredimensionell struktur har forskarna tittat på biologin bakom autismspeltrumstörningar, istället för att använda den vanligare metoden med genanalys. De odlade minihjärnorna, eller hjärnorganioderna, är bara några millimeter i diameter och speglar, enligt forskarna, den tidiga hjärnutvecklingen hos foster.

I hjärnorganoider från personer med autismspektrumstörningar såg forskarna en överproduktion av inhibitoriska, det vill säga bromsande, nervceller. Däremot var produktionen av den motsatta sortens nervceller, de excitatoriska eller gasande, normal. Detta leder till en obalans mellan de olika typerna av nervceller, enligt forskarna, vilket förmodligen är en av orsakerna till sjukdomen.

Genom att förhindra uttrycket av en enda gen som var abnormt uppreglerad i minihjärnorna från autismpatienter, kunde forskarna korrigera obalansen mellan de olika nervcellerna.

Resultaten ger en ytterligare ledtråd till vad det är som orsakar autismspektrumstörningar och just nu arbetar forskargruppen med att kunna utveckla minihjärnorna till att utvecklas längre, vilket förhoppningsvis kan ge ännu fler ledtrådar.

Forskarna jämförde hjärnorganoider från fem familjer där autism med förstorad hjärna, makrocefali, förekom.

Här kan du läsa abstract till studien:

Jessica Mariani med flera. FOXG1-dependent dysregulation of GABA/Glutamate neuron differentiation in autism spectrum disorderd. Cell, publicerad online 16 juli 2015. DOI: 10.1016/j.cell.2015.06.034. 

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev