Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Forskare tros ha hittat hjärnans smärtmätare

Publicerad: 9 mars 2015, 16:10

Det röda området visar hjärnans insula. I en del av detta område anser forskarna att smärtans intensitet registreras.

Foto: Thinkstock

Nu hävdar forskare att man kan avläsa smärtintensitet direkt i hjärnan.


I den nya studien som publicerats i Nature Neuroscience såg forskarna att en specifik del av hjärnan, dorsala posterior insula, verkar vara central i att signalera ”hur” ont det gör.

Tidigare studier har visat att smärta aktiverar ett antal olika delar av hjärnbarken, förmodligen eftersom smärta sätter i gång en mängd processer. Sådana processer kan till exempel vara olika känslor som smärtan väcker, som rädsla, men också att identifiera var smärtan sitter.

Genom att utsätta försökspersoner för smärta under flera timmar, menar forskare från England och USA att man nu kunnat filtrera bort de kortsiktiga processerna i hjärnan och på så sätt hittat hjärnans smärtcentrum.

17 försökspersoner fick en svidande kräm på benet och fick samtidigt gradera smärtan. När smärtan från krämen avtog, triggades den igen genom att sätta en värmeflaska mot benet. Efter ett tag lindrades smärtan med en kall vattenflaska mot benet. Försökspersonerna bedömde under hela försöket hur smärtnivån gick upp och ner. Samtidigt studerades aktiviteten i hjärnan med en ny typ av funktionell magnetkamerateknik.

Aktiviteten i dorsala posterior insula i hjärnan visade sig vara kopplad till de smärtnivåer som försökspersonerna angav.

I ett längre perspektiv ser forskarna en möjlighet att på det här sättet avläsa smärta hos patienter som inte kan kommunicera sin smärta, till exempel barn eller dementa. Man hoppas också kunna behandla kroniska smärttillstånd där inte medicinering fungerar genom att på något sätt slå av den här delen av hjärnan.

Här kan du läsa abstract till studien:

Andrew Segerdahl med flera. The dorsal posterior insula subserves a fundamental role in human pain. Nature Neuroscience. Publicerad online 9 mars 2015. DOI: 10.1038/nn.3969

Relaterat material

Fynd kan öppna för objektiv mätning av smärta 

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev