Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Forskare vill utöka definitionen av Alzheimers sjukdom

Publicerad: 21 Oktober 2010, 14:35

Demens behöver inte längre vara ett krav för diagnos av Alzheimers sjukdom. Det kan räcka med lättare minnessvårigheter och vissa biomarkörer som pekar på alzheimer, enligt ett nytt förslag.


Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Det är ett internationellt forskarlag som lanserar en ny indelning av Alzheimers sjukdom i en artikel i tidskriften Lancet Neurology.

Bakgrunden är att ny diagnostik, som mätning av nivåer av beta-amyloid och tau-protein i ryggvätska och användning av olika hjärnavbildningstekniker, på tidigt skede kan fånga de förändringar som kan leda till Alzheimers sjukdom.

Därför anser forskarna att begreppet ”demens” som hittills varit en hörnsten inte längre behöver vara en del av diagnosen. Det räcker med att patienten till exempel har minnessvårigheter som pekar på alzheimer plus att diagnosen understöds av olika biomarkörer.

Kaj Blennow, som är professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal, anser att de nya förslaget är ett steg i rätt riktning.

– Att ha demens betyder bara att patienten är så svårt sjuk att man påverkas i det dagliga livet. Den typen av kriterium ingår inte vid diagnos av andra sjukdomar. Är du till exempel 70 år och har minnessvårigheter och allting pekar på begynnande alzheimer kan du inte ställa den diagnosen i dag.

Han hoppas att det nya synsättet ska få ökat genomslag.

– Framför kan det få stor betydelse om vi i framtiden får tillgång till läkemedel som kan bromsa sjukdomsförloppet vid alzheimer. Och möjligen skulle vi också i dag kunna använda redan befintliga symtomlindrande läkemedel i tidigare skede, säger Kaj Blennow.

Enligt det nya förslaget kan Alzheimers sjukdom delas in i totalt sex kategorier. Tre av dessa, typisk, atypisk och blandad alzheimer, skulle enligt dagens system klassas som Alzheimers sjukdom. Men de tre övriga kategorierna prodromal alzheimer, preklinisk alzheimer och mild kognitiv svikt skulle inte i dag klassas som Alzheimers sjukdom.

Kaj Blennow tror att det redan i dag finns läkare som arbetar i linje med det nya förslaget.

– Jag tror att synsättet är på väg att ändras, vilket delvis har att göra med att vi i Sverige redan använder olika biomarkörer i förhållandevis stor omfattning vid diagnos av alzheimer. Men det vore bra om frågan diskuterades mer.

Tre nya stadier av alzheimer

Det är 24 forskare inom International Working Group for New Research Criteria for the Diagnosis of Alzheimer’s Disease som publicerar det nya förslaget till indelning av sjukdomen i oktobernumret av Lancet Neurology.

Enligt förslaget ska även följande tillstånd räknas som alzheimer:

· Prodromal sjukdom. En tidig typ av alzheimer kännetecknad av vissa problem med episodiskt minne men inte av svårigheter med att klara det dagliga livet.

· Preklinisk alzheimer. Hit räknas individer från och med att de har fått de första patologiska förändringarna i hjärnan tills dess att de första kognitiva symtomen dyker upp.

· Mild kognitiv svikt. Hit räknas individer med lättare minnesproblem men utan problem med att klara av dagliga aktiviteter. Symtombilden liknar prodromal alzheimer, men det saknas stöd från olika biomarkörer. Minnesproblemen ska inte kunna kopplas till andra sjukdomar.

Läs sammanfattning av förslaget:

Lancet Neurology, publicerad online 11 oktober

Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev