onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Forskarna förklarar bakslaget i alzheimerstudie

Publicerad: 25 januari 2018, 08:20

Ansamlingar av ämnet beta-amyloid är drivande i sjukdomsutvecklingen, enligt amyloidhypotesen.

Foto: Thinkstock

Nu ges möjliga förklaringar till varför läkemedelskandidaten solanezumab inte kunde bromsa försämringar i kognition vid tidiga former av Alzheimers sjukdom.

Ämnen i artikeln:

AlzheimerAlzheimers sjukdom

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Att antikroppsterapin inte är bättre än placebo för att hejda sjukdomsförloppet framkom redan i ett pressmeddelande 2016. Nu släpps mer detaljerad information om resultaten i samband med att fas 3-studien publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

Det internationella forskarlaget bakom publikationen har flera teorier till varför effekten uteblev.

De föreslår att solanezumab kanske inte kunde binda upp tillräckligt mycket av lösligt beta-amyloid i hjärnan hos patienterna. Enligt den så kallade amyloidhypotesen orsakas alzheimer av att ämnet beta-amyloid ansamlas i hjärnan. Kanhända var också läkemedelsdosen i studien för låg för att ge en klinisk effekt, skriver de.

En annan möjlig förklaring till varför solanezumab inte fungerade kan vara att beta-amyloid faktiskt inte orsakar sjukdomen, menar forskarna. En ledarskribent till studien är inne på samma spår. Även om det är för tidigt att överge amyloidhypotesen vore det dumdristigt att ignorera alla misslyckade studier där beta-amyloid legat i fokus, skriver ledarförfattaren.

Studien pågick mellan 2013 och 2016. Fler än 2 100 patienter från 11 länder deltog.

Läs mer i abstract:

Lawrence Honig med flera. Trial of Solanezumab for Mild Dementia Due to Alzheimer’s Disease. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 24 januari 2018. DOI: 10.1056/NEJMoa1705971

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev